luni, iunie 24 2024
Au fost anunțate planurile pentru amenajarea unui traseu de 950km, din sud spre nord-estul țării, care să poată fi străbătut pe jos, în alergare sau pe bicicletă.

Traversarea României s-a făcut de mai multe ori, în alergare, pe toate direcțiile (vezi proiectul TransRomaniaRun / Diagonala Nebunilor sau ce a realizat Levente Polgar. De fiecare dată s-a alergat însă pe trasee improvizate, pe drumuri asfaltate sau pe unele ocolitoare, în condiții nepotrivite, cu trafic masiv sau pe la marginea orașelor.

Vestea bună, pentru doritorii de astfel de provocări, este însă că vom avea și noi un prim traseu amenajat, care își propune să pornească de la Drobeta Turnu Severin, să străbată zece județe din Transilvania și să ajungă la Putna (județul Suceava). Proiectul aparține organizației Tășuleasa Social, se numește Via Transilvanica și este inspirat de potecile de pelerinaj din Spania şi cele de anduranţă din SUA.

”Va fi un drum de un metru, un metru și jumătate lățime, ca o potecă, în cea mai mare parte va fi pietruit. Va fi accesibil pentru mersul pe jos, pentru mersul călare și cu bicicleta”, iar traseul va include doar ”drumuri publice, forestiere, locale”, în niciun caz drumuri județene sau naționale, a spus la lansare Mircea Miclea, membru în boardul Tășuleasa Social.

Infrastructura Via Transilvanica va oferi acces, la un interval de cel mult 25 kilometri, la apă potabilă, cazare şi masă. Drumul – al cărui traseu general poate fi văzut aici – va fi semnalizat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs. Drumul va fi legat și de alte trasee turistice. Fiind vorba de amenajarea unui traseu extins, aceasta se va face în mai multe etape, o primă porțiune fiind prevăzută pentru anul acesta, respectiv primii 100 km: Putna – Pasul Tihuța.

Iniţiatorii proiectului estimează că, odată finalizat, de acest drum se vor putea bucura anual 200.000 de persoane. Proiectul se bazează în primul rînd pe donații.

English brief
A long-distance trail, to be covered running, walking or by bike, aims to starts in southern Romania, in Drobeta Turnu Severin and to ends in Putna, in the north-east part of the country. The trail, called Via Transilvanica, aims to explore the cultural heritage of the Transylvania region. It is a project of Tăşuleasa Social NGO. Once finished, Via Transilvanica will offer access to drinkable water, accommodation and meals at intervals of at most 25 km. The trail, to be marked accordingly, will link tourist tracks to forest roads. The initiators of the project, which will be set up in several stages, expect some 200,000 people to enjoy the trail yearly.

Comments

comments

Previous

Kipchoge va alerga la Berlin

Next

Benzile kinesio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also