duminică, iulie 14 2024
Vremea rece nu i-a împiedicat pe mulți să alerge. În diferite condiții și pe diferite meridiane
Foto: The Last Desert Antarctica

# De departe, condițiile cele mai dificile au fost tocmai la capătul de sud al Pămîntului, unde a avut loc The Last Desert Antarctica. E o cursă de ultra-maraton, desfășurată pe parcursul a mai multor zile, și care este cîștigată de alergătorul care reușește să parcurgă primul distanța de 250 de km. Doi români au fost anul acesta la startul competiției. Iulian Rotariu, care în viața civilă este pompier în Botoșani, a reușit să se claseze pe locul al 2-lea (din 49 de participanți) după ce a parcurs o distanță de 244,73km. Apoi, Andrei Gligor – de profesie IT-ist, din București – a terminat al șaselea, după ce a acumulat 203,5km. Cursa a fost cîștigată de Wong ho Chang (Hong Kong), care a parcurs 251,53km. Clasamentul complet este aici. Rotariu și Gligor au participat la mai multe curse din circuitul 4 DESERTS (care include și cursa din Antarctica) alergînd pentru cauze umanitare.

# Revenind la condiții mai ”blînde”, să spunem că mai bine de 1000 de alergători au înfruntat pe 1 decembrie un frig destul de pătrunzător și vîntul, pentru a participa la una din probele competiției Maratonul 1 Decembrie (ediția a opta), desfășurat în București. Să îi numim pe cei mai rapizi. Aceștia au fost – la maraton – Vitalie Gheorghiță (2h:43min:02sec) și respectiv Natalia Zbîrnea (3h:02min:40sec), ambii din Republica Moldova. Situația s-a repetat, aproape identic și la semimaraton, unde moldoveanul Mihail Bizniuc a terminat primul într-un timp de 1h:17min:28sec, în timp ce totuși la fete a cîștigat Nicoleta Sasu (România) – 1h:32min:22sec. Toate rezultatele se găsesc aici.

# Tot pe 1 decembrie, tot pe frig și pe ceva zăpadă, dar de data aceasta la Cluj, a avut loc Cluj Ecotrail Ultramarathon. Două probe: ultramaraton 50km (+1500m) și semimaraton 27 km (+700m). În proba cea mai lungă, unde au fost 102 finișeri, primii au terminat Mihaela Botezan – 5h:08min:15sec și Leonard Mitrică – 3h:43min:09sec. La semimaraton întîmplarea face să fi fost tot 102 finișeri, cei mai rapizi fiind Ionela Dobriță – 1h:29min:30sec și respectiv Ionuț Dumitru – 2h:01min:01sec. Clasamentele finale sunt aici.

# Cu o zi mai înainte, adică pe 30 noiembrie, alergătorii au sărbătorit cu un vin bun, de Drăgășani, asta pentru că în comuna vîlceană Măciuca a avut loc prima ediție a VIN’ la alergat. Au fost trei curse, numite tematic: 6 km – “Vin Demidulce”, cursa de 12 km – “Vin Demisec” şi cursa de 20 km – “Vin Sec”. Aproximativ 200 de participanți. Rezultatele de la proba cea mai lungă sunt puțin derutante (să fi fost de vină vinul?) deoarece primul ar fi terminat în vreo 47min, ceea ce ar reprezenta un impresionant record mondial. Totuși, să îi credităm drept cîștigători pe Alexandru Blejdea – 1h:18min:21sec și respectiv Andra Anghel – 1h:46min:58sec.

Comments

comments

Previous

Alergări de Centenar

Next

Eliud Kipchoge. Cel mai bun

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also