miercuri, aprilie 24 2024
Cu mare întîrziere, motivată serios însă, punem cap la cap informațiile despre cele mai importante evenimente de alergare de la final de septembrie.

Semimaraton Zalău. Un concurs cu ceva istoric (ediția a cincea, dacă nu greșim) și cu multe probe: 21 km, ștafetă 3×7 km, crosul 7 km sau cros popular de 3 km, plus o cursă pentru copii. Premii bune, plus participare numeroasă la semimaraton, unde proba feminină (43 participante) a fost cîștigată de ucrainianca Valentyina Kiliarskaya –  1h:18min:26sec, în timp ce la masculin (127 finișeri) primul a terminat kenyanul Nelson Kipkogei Cherutich – 1h:06min:36sec. Rezultatele din toate probele sunt aici.

Semimaraton Curtea Domnească. Piatra Neamț, ediția a doua. Probe de cros (11 km) și semimaraton. În proba cea mai lungă cîștigători au fost Cătălin Atănăsoaei – 1h:33min:48sec și Iulia Găinariu – 1h:50min:25sec. Rezultatele complete se găsesc aici.

Semimaratonul Bucuriei. La Urlați, ediția a doua. Cros de 11,8km lungime și semimaraton. În ultima probă, au cîștigat, la feminin, Hiroko Ogawa – 1h:57min:23sec și respectiv Andrei Ivănescu- Gliga – 1h:28min:59sec. Toate rezultatele sunt aici.

Foto: Radu Cristi

Semimaratonului Buftea. Prima ediție, trei probe.  Astfel, 137 de concurenți au trecut linia de sosire a probei de 7 kilometri, 82 au concurat la secțiunea de 14 kilometri și 48 la cea de 21 kilometri. La masculin, semimaratonul a fost cîștigat de Ion Dumitrașcu – 1h:30min:21sec, iar la feminin s-a impus Maria Mirela Popescu – 1h:34min:20sec. Toate rezultatele aici.

Maratonul Dacia Pontica. La Adamclisi, ediția a doua. Probe: maraton, semimaraton, cros de 6 km, maraton ștafetă copii 42X1km. La maraton, primii au terminat Bogdan Todea și respectiv Ioana-Maria Sabo. Mai multe detalii aici.

Iezer Păpușa Trail Race. Loc de desfășurare: cabana Voina. Ediția a doua. Probe de maraton, semimaraton (24km) și cros.  Nu am găsit rezultatele, care probabil vor apărea pe site-ul competiției.

Istrița Escape. Prima ediție, desfășurată în apropiere de Sărata Monteoru. Probe de maraton (42km, +1600m), semimaraton (22km, +980m) și cros 8km. La maraton, primii au terminat Dacian Ghizila – 3h:54min:55sec și Luciana Cristea-Basno – 5h:44min:13sec. Toate rezultatele se găsesc aici.

Alte curse: Semimaratonul Ascotid Trail RaceCrosul Casiopeea

Participări externe

# Ingrid Mutter a cîștigat Skyrhune, o cursă de alergare montană (de fapt skyrunning) de 21km desfășurată în Țara Bascilor. Ea a stabilit un nou record al competiției, cu un timp de 2h:19min:52sec. La masculin, Gyorgy Szabolcs-Istvan s-a clasat pe locul 18.

# La 43 de ani, Mariana Nenu a devenit prima alergătoare de la noi care a terminat Spartathlon, unul dintre cele mai renumite și dificile concursuri de alergare ultra din lume. Ea a alergat cei 246,8 km ai cursei în 33h:50min:29sec, clasîndu-se pe locul 27 la feminin și pe 142 la general. Concursul a fost cîștigat de lituanianul Alexandr Sorokin – 22h:07min:22sec, iar la feminin prima a fost poloneza Patrycia Bereznowska: 24h:47min:07sec.

Pînă acum, doar doi ultramaratoniști din România au mai terminat concursul. A fost mai întîi Csato Josef, în 2005, iar ulterior Florin Ioniță, anul trecut, care s-a clasat atunci pe locul 42. (Detalii aici)

# Andrei Gligor a mai bifat o etapă din proiectul individual ”7 Deserts”, care presupune participarea la mai multe ultramaratoane în deșert. La sfîrșitul săptămînii trecute el a terminat ”Grand to Grand”, o cursă multi-day de 170 mile (273 km) în zona Marelui Canion. La final, Gligor s-a clasat al șaptelea la general, cu un timp cumulat de 38h:52min:43sec.

Altele

România va găzdui, în luna ianuarie a anului viitor, Campionatul Mondial de Winter Triathlon, o disciplină nouă în calendarul International Triathlon Union (ITU). Probe de concurs: alergare 8 km pe zăpadă, 14 km MTB, tot pe zăpadă și 12 km de schiat. Competiția mondială va fi organizată la Cheile Grădiștei, unde sunt așteptați sportivi din 22 de țări. Vor fi mai multe categorii: Elite, Under 23, Junior, Paratriathlon și Age Group. România va fi reprezentată de 30 de sportivi, încadrați în cea mai mare parte la Age Group. Cheile Grădiștei au mai găzduit anul trecut ETU Wintertriathlon European Cup.

Comments

comments

Previous

Alergarea viitorului

Next

Maratonul București. Profil de alergător

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also