duminică, februarie 25 2024
O nouă competiție de alergare a intrat în clubul celor cu tradiție. A fost ediția a zecea a Marathon 7500.

De la bun început, Marathon 7500 și-a propus să aducă un suflu nou în alergarea montană de la noi. A propus, întîi de toate, o competiție pe echipe, alergîndu-se în doi, fie la masculin, fie feminin, fie mixt.

Apoi, a vrut să fie un concurs lung și dificil. Pînă anul acesta, existau două curse. Cea mai accesibilă era Hobby și presupunea parcurgerea unui traseu de 45 de km, cu 3700m diferență de nivel pozitivă. Timp limită: 14 ore (la primele ediții acesta a fost de 26 de ore). Nivelul Elită era mai dificil, dublu ca lungime – 90 km și cu 7500m diferență de nivel. Timp limită: 35 de ore (inițial, 50 de ore, ulterior scăzut la 40). Am ținut să menționăm și modul în care au evoluat timpii limită pentru a sublinia cît de mult (calitativ, întîi de toate) a evoluat nivelul de pregătire al participanților (în primul rînd al celor de la Elită).

Anul acesta, pentru a marca cifra rotundă și transformarea implicită într-un adevărat concurs cu tradiție, s-a schimbat formatul. S-au introdus astfel probe noi, respectiv Marathon 1600 (pe distanța de 22km, +1600m diferență de nivel pozitivă) care se dorește o cursă intensă, grea prin diferența de nivel mare raportată la distanța relativ scurtă şi Marathon 8500, o cursă pe traseul gîndit iniţial pentru competiţie, care a inclus şi Valea Mălăieşti şi a presupus urcarea de patru ori la Vf. Omu.

Între acestea, s-au intercalat Marathon 3200 (45km, pe traseul vechi de la Hobby, adică două urcări la Vf. Omu) și Marathon 7500 (90km, vechiul traseu de la Elite, care presupune ajungerea de trei ori la Vf. Omu).

Ediția de anul acesta a fost ca, de obicei, una frumoasă, cu o senzație de ”runners high” garantată. Ca de obicei, au fost multe necunoscute la mijloc, căci există mereu riscul să te rătăcești (aici contează condițiile de noapte, vremea urîtă), oboseala atîrnă greu, e nevoie de coordonare și sincronizare între coechiperi. Dar, la urmă, ca de obicei, bucuria, emoția și oboseala extremă au fost garantate.

Dar să vedem cîștigătorii la fiecare probă:

Marathon 8500
– Masculin. Echipa ”Accenture” (Kovacs Zsolt și Bartha Balint) – 23h:35min:18sec (au fost 32 de echipe la start și 16 abandonuri)
– Feminin. Echipa ”by Vinatti” (Szabó Judit și Szimandl Anita) – 31h:39min:37sec (două echipe la start, un abandon)
– Mixt. Echipa ”Rock Lizards” (Aysolmaz Banu și Iren Deniz) – 29h:29min:15sec (opt echipe la start, cinci abandonuri)

Marathon 7500
– Masculin. Echipa”Sponser Master Team” (Țilea Pepi și Blajiu Gheorghe) – 19h:11min:11sec (32 echipe la start, 19 abandonuri)
– Feminin. Au fost două echipe la start, amîndouă au abandonat.
– Mixt. Echipa”Kicking Omu” (Gugila Răzvan și Mihalcea Oana) – 22h:49min:12sec (18 echipe la start, 9 abandonuri)

Marathon 3200
– Masculin. Echipa ”Stay Insane” (Choros Piotr și Grudzien Kamil) – 6h:11min:11sec (80 echipe la start, 11 abandonuri)
– Feminin. Echipa ”Cholitas de Romania” (Haeni Katharina și Mălai Viorica) – 8h:03min:07sec (16 echipe la start, 2 abandonuri)
– Mixt. Echipa ”Blue Skies” (Albișteanu Carmen și Țale Andrei) – 6h:57min:35sec (59 echipe la start, 10 abandonuri)

Marathon 1600
– Masculin. Echipa ”Team Mediaș” (Radu Gheorghe Cristian și Totan Constantin Ioan) – 2h:53min:35sec (34 echipe, 0 abandonuri)
– Feminin. Echipa ”BIBI – fete de bani” (Banu Irina și Banu Izabella) – 4h:12min:38sec (13 echipe la start, 2 abandonuri)
– Mixt. Echipa ”FubyShop” (Ingrid Mutter și Zincă Ionuț) – 2h:59min:43sec (55 echipe la start, 0 abandonuri)

Toate rezultatele se găsesc aici.

Ce ar mai fi de spus? A fost, întîi de toate, o vreme de potrivită pentru concurs, fără ploaie, zăpadă sau ceață masivă (sus, pe munte, a fost totuși rece, cu rafale intense de vînt). Apoi, iarăși un număr mare de participanți, concurenți (în general) bine pregătiți, asta fără a insista pe numărul mare de abandonuri în probele mai lungi (Later edit: rata mare de abandon pare să fi fost cauzată de timpii intermediari mai mici). Altfel, Marathon 7500 – un concurs care probabil de anul viitor va avea un nou nume, pentru a marca intrarea într-o nouă etapă – rămîne o competiție foarte bine organizată, cu mult suflet și pasiune implicate, o bună ocazie de testare a limitelor fizice și psihice.

În rest, week-endul de alergare de la noi a mai cuprins doar Duatlonul San Montan, comuna Baru, ediția a V-a (detalii aici)

Comments

comments

Previous

Tehnologie. Kukimbe app

Next

Usain Bolt se apucă de fotbal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also