luni, decembrie 9 2024

E vorba despre alergare, desigur, în primul week-end din februarie

### Ediția de anul acesta a Semimaratonului Gerar a stat, din multe puncte de vedere, sub semnul paradoxului. A fost a zecea oară cînd s-a organizat acest concurs, însă a fost pentru prima dată cînd – din rațiuni organizatorice și de calendar – s-a alergat în prima zi a lui Făurar, respectiv pe 1 februarie. În plus, a fost tot pentru prima dată, cînd Gerar-ul nu a avut parte nici de zăpadă (nici măcar un strop), nici de ploaie (a fost o zi uscată), ba chiar nici de frig (la ora prînzului termometrul trecuse de 10 grade, cu plus).

Să vedem însă acum cum s-a alergat:

# Cursa masculină de semimaraton. Începem cu aceasta, pentru că a dat startul probelor de la Gerar. Au fost 86 de echipe participante și s-a înregistrat un abandon. Cei mai rapizi au fost moldovenii din echipa Gheorghiță Running Club (Alexei Camenscic, Vitalie Gheorghiță și Andrei Bogaci), cu un timp de 1h:14min:34sec, ceea ce ar reprezenta un nou record de timp al concursului. Ei au fost urmați tot de o echipă din R. Moldova, respectiv Gheorghiță New Wave Runners – 1h:20min:48sec și respectiv Unstoppable Team – 1h:22min:14sec,

# La fete, au fost doar 13 echipe. Pe primul loc s-a clasat Emi Power (Ionela Alexandru, Elena Alexandrescu și Maria Cristea), cu un timp de 1h:34min:52sec, urmată de Gheorghiță Running Girls – 1h:37min:02sec și Fire Girls – 1h:41min:55sec.

# Dacă vă întrebați cine este acest Gheorghiță care pînă acum a dat trei echipe pe podium, să spunem că e vorba de Vitalie Gheorghiță, un alergător de la Chișinău foarte prezent la concursurile din România. Probabil, dacă mai avea resurse dădea o echipă pe podium și la proba mixtă, însă aici pe primul loc a venit ProRunners (Adela Bălțoi, Dumitru Nicolaev și Gheorghe Nicolae) – 1h:19min:55sec, urmat totuși de o altă echipă din R. Moldova, Basarabia Run – 1h:27min:57sec și de Fitclass Club – 1h:32min:48sec. Să nu uităm, aici au trecut linia de finiș 75 de echipe (plus una care a abandonat).

# Și acum despre proba de cros, 10,8km. Au fost în total 187 de participanți, dintre care 75 de fete. Primul la băieți, pentru al treilea an consecutiv, a fost Cristian Luțic – 34min:18sec, care a stabilit un nou record al traseului. La fete, cea mai rapidă a fost Ilinca Maria Tempeanu – 43min:00sec.

Toate rezultatele se găsesc aici

Festivitatea de premiere a Circuitului Carpaților / Foto: Andrei Bălășan

### Tot o ediție rotundă, de data aceasta a cincea, este legată și de Gala Circuitului Carpaților, un eveniment organizat anual de cursele participante în acest circuit de alergare montană, cel mai mare de la noi. Anul acesta, festivitatea s-a organizat la Borșa.

Au fost premiații primii zece cei mai constanți alergători, care au acumulat cele mai multe puncte, pe baza clasărilor în cursele din cadrul Circuitului. Astfel, dacă am urmărit noi bine, au fost 324 de fete care au participat la cel puțin un concurs, cele mai ”performante” fiind Mihaela Irimia – 1011 puncte, Crina Buzgan – 770 puncte și Mioara Milos – 688 puncte. La băieți au fost 1273 alergători, primii fiind Nicu Ștefan Macarie – 1000 puncte, urmat de Ilie Iloiu – 865 puncte și Gheorghe Codrea – 860 puncte.

Clasamentul complet este disponibil aici

# Altfel, sînt cîteva noutăți importante legate de circuit. Apare o cursă nouă, respectiv Festivalul Sport Montant Săcele (pe 17 octombrie), nu va mai fi nicio cursă pe echipe (Marathon 7500 nu se organizează anul acesta, iar Ultra Trail Făgăraș este oricum un eveniment biannual). Nu în ultimul rînd, Maratonul Piatra Craiului va fi anul acesta pe 3 octombrie doar o tură comemorativă, fără caracter competițional.

Calendarul complet al celor 12 curse din Circuitul Carpaților 2020 se găsește aici.

Comments

comments

Previous

Mara Guler. A alergat 1600km

Next

Chiloțăreală* la Gerar, de Făurar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also