marți, decembrie 3 2024

Maratonul Piatra Craiului. Cel mai vechi maraton montan de la noi a ajuns la ediția a 12-a. A fost un an atipic, căci – dacă e să îl citez pe Dinu Țurcanu – MPC a fost de data aceasta mai curînd MPPC, adică Maratonul Poala Piatra Craiului. Vremea rea i-a determinat pe organizatori să modifice traseul, să renunțe la urcarea în creastă și să se ajungă astfel la un traseu de vreo 44-45km (mai lung ca de obicei), cu circa 2500m diferență de nivel. Cei care s-au încumetat să ia startul – rata de neprezentare a fost mare – au avut parte de toate ”ingredientele” unei curse montane dificile: frig, chiar foarte rece, ninsoare din belșug, plus lungi porțiuni cu noroi, gheață chiar, plus inevitabilele pietre și rădăcini ude. O cursă solicitantă, așadar, care a pus la grea încercare pe mulți, confruntați cel mai adesea cu pericolul hipotermiei. Și numărul abandonurilor a fost destul de mare în aceste condiții.

Dar cum rezultatele finale, și implicit o analiză a lor, se lasă – ca de obicei – așteptate în cazul MPC să spunem doar că la feminin a cîștigat Iulia Găinariu (urmată de Crina Buzgan și Viorica Henry) iar la băieți Andrei Preda (urmat de Florin Munteanu și Silviu Bălan).

Cum la capitolul competiții interne nu ar mai fi de amintit decît Crosul Pădurii (desfășurat duminică în București și ale cărui rezultate sunt disponibile aici) să amintim un rezultat extern al alergătorilor români (despre cel mai important am amintit deja). Astfel, Denisa Dragomir și Viorel Pălici, ce au concurat pentru Valetudo Skyrunning Italia, au cîștigat circuitul de skyrunning italian. Dragomir a cîștigat nu doar ultima etapă – Tartufo Ultra Trail (68km, +3500m), ci toate cele cinci curse ale circuitului.

Și acum cîteva informații despre Chicago Marathon, cursă este în circuitul World Major Series și de aceea una importantă la nivel internațional. Merită spus, întîi de toate, că la bărbați maratonul a fost cîștigat – pentru prima dată din 2002 încoace – de un american, Galen Rupp. Victoria sa e importantă și prin faptul că e un alergător alb (deci fără ascendență est-africană precum americanul Meb Keflezighi, spre exemplu), fiind un produs al școlii de alergare a lui Alberto Salazar, ale cărui metode sunt pe atît de eficace pe cît de controversate (pe acest subiect vom reveni).

Așadar, Galen Rupp, 31 de ani, a făcut o cursă tactică, în care ritmul de alergare nu a fost unul foarte alert, el reușind să își conserve energia pentru sprintul final, fiind cronometrat în 2h:09min:20sec (nou record personal). Rupp a fost urmat de kenyenii Abel Kirui (cîștigătorul de anul trecut) și Bernard Kipyego. Pe parcurs au abandonat și Dennis Kimetto (actualul deținător al recordului mondial) și Stanley Biwott (cîștigător la New York acum doi ani).

La fete lucrurile au fost mult mai simple: s-a alergat tare de la bun început, iar etiopianca Tirunesh Dibaba nu a avut concurență, ea dominînd categoric cursa, pe care a cîștigat-o cu un excelent 2h:18min:31sec. Dibaba se află la prima sa victorie într-o cursă de maraton, asta după ce și-a trecut în palmares mai multe medalii olimpice și titluri mondiale în probe de fond. Ea a fost urmată de kenyanca Brigid Kosgei și de americanca Jordan Hasay.

Comments

comments

Previous

Se mai și moare în alergare

Next

Maratonul București. Vor fi restricții de circulație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also