joi, martie 28 2024
Foto: Maraton Maratona Belgrad

# Veștile momentului vin de la Belgrad, unde la sfîrșitul săptămînii trecute a avut loc un concurs de ultra-, intitulat ”Maraton Maratona” (ce s-ar traduce prin ”maratonul maratoanelor”). Probe de 6h, 12h, 24h, 50km, 100km și 50 mile. Au participat mai mulți sportivi din România, concursul fiind pentru mulți fie un indicator al nivelului de pregătire, fie un (dorit) criteriu de calificare pentru Mondialele de 24 h de anul acesta.

Principalul rezultat care trebuie menționat este cîștigarea probei de 24 de ore de către Daniel Trușcă, un oltean de 51 de ani, care a parcurs distanța de 231,72km. Pînă la recunoașterea oficială, acest rezultat reprezintă cea mai bună performanță obținută de un alergător român pe această distanță (anterior, în mai 2018, Florin Ioniță, alerga 225,98km). La fete, prima a terminat Mara Guler – 190,50 km.  Să mai spunem că în proba de 12h, Andra Calenic a venit a treia (120,09km), iar Răzvan Farkaș pe locul 2, cu 126 km. S-a alergat pe o buclă de circa 2km, în zona de agrement a Belgradului numită Ada Ciglanija.

Toate rezultatele se găsesc aici.

# Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism (IAAF) a luat mai multe decizii importante în cadrul unei reuniuni desfășurate la Doha. Printre altele, au fost aprobate criteriile de calificare pentru JO 2020, în funcţie de baremuri şi de locul ocupat în noua ierarhie IAAF.

Baremurile impuse sunt extrem de competitive, cîteva exemple: la 10.000m fetele trebuie să alerge sub 31min:25sec, iar la băieți sub 27min:28sec; la maraton – fetele sub 2h:29min:30sec, iar băieți sub 2h:11min:30sec. Acești timpi asigură calificarea automată, altfel în cazul fiecărei probe existînd un număr limită de participanți (inclusiv pe țări), iar locurile rămase disponibile vor fi preluate de atleții cu cele mai bune performanțe conform noii clasificări internaționale ce e în curs de implementare.

# Totodată, IAAF a decis să mențină interdicția impusă pentru dopaj federației de atletism a Rusiei în urmă cu peste trei ani. Rune Andersen, șeful misiunii pentru dopaj IAAF, a spus luni, 11 martie, că pentru anularea sancțiunilor sunt „chestiuni importante” ce mai trebuie rezolvate. Andersen a spus că interdicția va rămîne în vigoare pînă ce vor fi puse la dispoziția misiunii de inspectori date analitice și mostre obținute de la fostul laborator anti-doping al Rusiei anul acesta. IAAF a sancționat federația rusă de atletism în noiembrie 2015 după ce un raport comandat de Agenția Mondială Anti-doping a scos la lumină activități de dopaj sistematice, sprijinite de stat, în rîndul atleților ruși.

Comments

comments

Previous

Inițiativă. Alergările Semimaraton Brașov Intersport

Next

Cînd va fi sub 2h?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also