marți, iulie 16 2024

Zi importantă pentru ultramaratonul de la noi: s-a desfășurat prima cursă oficială de alergare de 24 de ore, organizată în România.

aa

A fost să fie Timișoara. Și un mic grup de entuziaști (merită amintit pe moment numele Dianei Amza) ce au pus la cale și au organizat foarte bine Super24h, prima competiție de alergare pe durata a 24 de ore organizată oficial în România.  Deși aflată la debut cursa a obținut certificare IAU Bronze Level de la Asociația Internațională de Ultramaraton (IAU), ceea ce înseamnă recunoaștere oficială a competiției și implicit a rezultatelor, la nivel internațional.

Competiția, terminată în dimineața zilei de 25 septembrie, a avut patru probe: individual 24h și 12h, respectiv ștafetă 24h și 12h. S-a alergat în Parcul Copiilor Ion Creangă, pe un traseu-buclă lung de 1,236km.

Să începem prin a prezenta rezultatele probei de 24 de ore. Au fost 33 de alergători la start, dintre care 4 femei. În cele din urmă, s-au înregistrat patru abandonuri. Proba a fost câștigată de ungurul Halama Levente care a parcurs circa 223 km. (Scurtă explicație: distanța este una aproximativă și se bazează pe rezultatele din acest moment (vezi aici) unde s-a contorizat numărul de ture întregi parcurse. Noi am făcut o aproximare în plus, bazată pe faptul că alergătorii au mai parcurs ceva distanță între momentul încheierii ultimei ture și cel al încheierii oficiale a cronometrării).

Pe locul doi și implicit primul dintre români a fost timișoreanul Răzvan Farkaș, care a parcurs circa 207 km.

Prima dintre fete (și pe locul 7 la general) a fost Mara Moroșan, cu circa 181 km alergați. De remarcat că niciuna dintre fete nu a abandonat.

Și dacă e să vorbim despre forța și tenacitatea fetelor să spunem că proba de 12h a fost câștigată de Mariana Nenu, care a parcurs circa 122 km. Pe locul 2 și primul la masculin a fost Arnold Dekani-Engelman, cu circa 113 km alergați. Proba a fost terminată de 19 alergători, înregistrîndu-se un singur abandon. Rezultatele sunt disponibile aici.

De consemnat și că au fost patru ștafete în proba de 12h și una singură în cea de 24h.

Sigur sunt multe lucruri de spus despre acest concurs, însă pe moment merită subliniat încă o dată faptul că el deschide un drum. Consfințește interesul a tot mai multor alergători români pentru distanțe lungi și probe recunoscute internațional, deschide un drum către impunerea probei în atenția oficialilor Federației Române de Atletism și implicit pentru crearea unei echipe naționale care să participe la competițiile europene și mondiale.

În final, câteva cuvinte despre performanțele alergătorilor români. Distanța parcursă de Răzvan Farkaș – respectiv 207km – devine (probabil)* în acest moment cel mai bun rezultat înregistrat de către un alergător român într-o probă oficială. La fel, cea parcursă de Mara Moroșan, ce devine cel mai bun rezultat înregistrat de către o alergătoare română. Pe moment, eu nu aș denumi aceste rezultate recorduri naționale, cel puțin până la validarea lor de către FRA.

Am spus mai sus probabil, deoarece în cazul probelor masculine există un rezultat despre care nu știm încă dacă poate fi atribuit unui alergător român sau nu. Astfel, în octombrie 2011, Vasile Frigura (un alergător de origine română, dar care mult timp a concurat în Italia, revenind în țară în ultimii doi ani) a parcurs 211,565 km în cadrul unei curse de 24h desfășurate la Fano, în Italia (Mai multe detalii despre competitivele rezultate ale lui Frigura se găsesc aici). Vasile Frigura a concurat atunci pentru un club italian, dar pe moment nu știm dacă el mai avea cetățenie română, dacă rezultatul său poate fi considerat un record al unui sportiv român. Aici aveți un scurt istoric al rezultatelor românilor în probele de 24h.

Desigur, toate acestea sunt detalii. Important rămâne că ultramaratonul de șosea a debutat cu dreptul și în România.

Foto: Bibchip.ro

Comments

comments

Previous

Cu picioarele în apa rece a lucidității

Next

Mi-e dor de Peter Pan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also