miercuri, decembrie 6 2023

Au fost doar 2 grade de dimineaţă şi vînt. Am alergat pe stadion, printre primii fulgi de zăpadă. Efortul a fost mai intens ca de obicei, atît din cauza frigului, a respiraţiei îngreunate cît şi a concentrării să nu alunec, să nu calc în bălţile cu apă.
A venit iarna şi de acum lucrurile se schimbă puţin şi în ceea ce priveşte alergatul. În ceea ce mă priveşte:
–  în această perioadă renunţ aproape total la alergările de viteză în aer liber.
– sunt atent să inspir doar pe nas, iar cînd este frig puternic mă protejez cu o bandană.
– mă îmbrac mereu cu trei straturi: primul trebuie să fie plăcut la atingere şi să lase pielea să respire (tricou de bumbac sau de polyester); al doilea trebuie să reţină umiditatea ce trece prin primul strat (fleece de polyester sau bluză din lînă); pe deasupra bluză de vînt. Obligatoriu căciulă şi mănuşi.
– cu toate că sunt îmbrăcat (mai) gros, încerc să evit să mă încotoşmănez, deoarece senzaţia de supra-încălzire e tot atît de neplăcută precum cea de frig.
– deşi aparent nu ar fi nevoie, iarna trebuie să beau tot multe lichide. În timpul antrenamentului băuturile de rehidratare nu trebuie să fie reci, de aceea e recomandat un termos.
nu stau niciodată mult timp pe loc după terminarea antrenamentului. Fie continuu să alerg uşor pînă acasă, fie îmi schimb repede tricoul transpirat. Şi şosetele trebuiesc schimbate imediat, dacă sunt ude.

Cam asta mi se pare important. Voi ce sfaturi aţi mai oferi?

Comments

comments

Previous

Muntele, amintiri

Next

Arta fugii. Murakami despre alergat

4 comments

 1. eu alerg in pantaloni scurti si tricou de 2-3 ori pe saptamana(am alergat si cand erau -20c) ,evit sa alerg doar cand este umezeala

 2. Salut Wolf
  desigur ca se poate si asa, mai ales daca tu te simti confortabil si nu ai probleme cu frigul. Insa, dupa cum stii, majoritatea celor care alearga trebuie sa se protejeze suplimentar pe timp de iarna.
  spor la alergat

 3. salutare !
  Si mie imi place sa alerg dar evit in sezonul rece … pentru ca foarte usor te poti imbolnavi (plamanii sunt cei mai expusi ). Tu nu ai avut asemenea pb pana acum ?
  Sufar pana in martie cand incep din nou sa alerg (timid si atunci) .

 4. Salut Mihai
  desigur ca pe timpul iernii esti mai expus problemelor de sanatate. Insa, din experienta personala dar si a altor alergatori, reiese ca daca iti protejezi caile respiratorii (cu o bandana peste gura, spre ex), daca respiri corect (inspiratie pe nas, expiratie pe gura), daca te imbraci potrivit si daca ajungi curind dupa terminarea alergarii intr-un loc cald (acasa) riscul de a raci este foarte, foarte mic.
  Sanatate iti doresc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also