luni, decembrie 2 2024

Pentru prima dată în istoria sa, o întâlnire la vârf a Federației Române de Atletism nu s-a putut desfășura din cauza neîndeplinirii cvorumului. Problemele din atletismul de performanță stau să irumpă.

Sorin

Convocată pentru vineri, Adunarea Generală a Federației Române de Atletism a fost amânată pentru 9 mai din lipsă de cvorum, fiind prezenți doar 107 delegați cu drept de vot din cei 223 membri afiliați la FRA.

Adunarea a fost marcată de momente tensionate. Astfel, antrenorul federal pentru grupele de alergări de semifond și fond, Zsolt Gyongyossi, a lansat o serie de acuze vehemente împotriva actualei conduceri a FRA. El a acuzat lipsa de viziune a actualei conduceri, rezultatele slabe obținute, dezorganizarea la nivelul cluburilor. În final, și-a dat demisia din funcția deținută.

Prezentă la întâlnire, ministrul Sporturilor, Gabriela Szabo, a spus, citată de Agerpres: ”Atletismul românesc are nevoie urgentă de reformă, de o strategie clară de reformă. Sunt uimită de ce am auzit aici, nu mai există criterii de valoare, nu mai există viziune asupra dezvoltării domeniului. Avem nevoie de criterii clare la loturile naționale, anul trecut rezultatele au fost slabe. Trebuie, de asemenea, văzut ce e cu migrația sportivilor de la un antrenor la altul, nu mai există criterii, reguli. De la minister au avut bugetul repartizat, chiar ceva mai mare decât anul trecut”.  În ce privește reacția ministerului față de această situație, Gabriela Szabo a arătat că „vom avea o altă abordare în ce privește cluburile, care au dat dovadă de lipsă de respect pentru forumul lor cel mai înalt”.

În replică, președintele FRA, Ion Sandu, are o cu totul altă viziune asupra situației din atletism. ”Nu trebuie să ajungem în situația să afectăm pregătirea sportivilor. În ce privește demisia lui Gyongyossy, ea este unilaterală. De fapt, el nu mai activează în federație de un an”, a spus Sandu, citat tot de Agerpres.

Despre faptul că Adunarea Generală a fost amânată, Ion Sandu spus: „Cluburile nu au bani, multe au venit pe banii lor. Au lipsit cluburile mai mici”. Concluzia președintelui FRA: „Atletismul românesc este pe calea cea bună. Avem o pleiadă de atleți tineri, disciplinați. Disciplina este totul. Dar ea se referă și la dopaj, Am avut câteva cazuri în ultimul timp, dar și la pregătire. Acum ne ocupăm de cristalizarea unei echipe competitive pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, unde am promis două medalii. Până atunci, vom mai avea concursuri mari, de verificare, iar la Europenele de anul acesta de la Zurich, din august, aștept medalii, inclusiv una de aur”.

Paradoxală și alienantă, cam așa se vede privită din afară situația din atletismul românesc. E clar că sunt două tabere: cei care au câștigat recent alegerile pentru conducerea FRA și, respectiv, nemulțumiții, în frunte cu Gabriela Szabo.E clar că sunt două perspective: una care vede lucrurile în roz și alta pentru care negrul predomină.

În plus, este evident că atletismul românesc e în criză, rezultatele lipsesc. Nu în ultimul rând, e nevoie de o schimbare a modelului de funcționare a atletismului de performanță, care trebuie să renunțe la modelul centralizat, în care banii sunt asigurați în mare proporție de guvern, federația funcționează ca un stat în stat, care nu trebuia să dea socoteală nimănui.

O opinie pertinentă pe acest subiect are Maria Andrieș în Gazeta Sporturilor.

Foto: Sorin Ion (www.4run.ro)

Comments

comments

Previous

Un sfidător. Continuare

Next

Știri pe scurt. Culoare și anduranță

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also