luni, octombrie 21 2024
Orice sportiv, fie amator sau profesionist, a resimțit, cel puțin o dată în viață, o durere sub cutia toracică, fie în partea dreaptă, fie în cea stângă, durere care l-a obligat să încetinească sau chiar să se oprească din activitatea desfășurată. De unde provine această durere?

[Sergiu Vîjială]

Prima parte a acestui articol poate fi citită aici.

Stomacul prea plin?

Asocierea DATIEF cu tulburările digestive a apărut după ce oamenii au remarcat că durerea apare după ce aleargă cu stomacul plin. Însă durerea este resimțită frecvent chiar și atunci când nici un aliment sau lichid nu au fost consumate cu câteva ore înaintea începerii activității fizice. Mai mult, caracteristicile DATIEF nu sunt asemănătoare durerilor digestive care sunt descrise ca fiind de tipul colicilor ori arsurilor și de cele mai multe ori difuze sau situate la mijlocul abdomenului.

În timp ce oamenii au tendința de a se contorsiona și a se apleca în față pentru a calma durerile digestive, DATIEF este oprită de cele mai multe ori odata cu încetinirea ori oprirea activității fizice. Aceste caracteristici ale durerii fac puțin probabilă asocierea DATIEF cu tulburările digestive.

Iritarea peritoneului parietal este cauza probabilă a DATIEF, potrivit mai multor studii. Peritoneul parietal reprezintă învelișul extern al peritoneului, aderent la peretele abdominal și la fața inferioară a diafragmei. Responsabilă de apariția DATIEF ar fi o fricțiune între peritoneul parietal și cel visceral (învelișul intern al peritoneului, aderent la organele din cavitatea abdominală) datorită mobilizării viscerelor abdominale în timpul efortului. Diminuarea cantității de lichid seros intraperitoneal (lichid care favorizează mișcarea ușoară a organelor în cavitatea abdominală diminuând un eventual impact între ele și peretele abdominal) ar favoriza creșterea acestei fricțiuni ducând la apariția durerii. Lichidul seros depinde direct de fluxul sanguin splanchnic al cărui debit se pare că scade în timpul efortului. (7)

Alerg.ro oferă informație relevantă, obiectivă și, sperăm, utilă. Sprijinul și implicarea ta ne-ar ajuta să îmbunătățim proiectul. Detalii aici despre ce putem face împreună.  Mulțumim

Frecventa crescută a DATIEF în rândul copiiilor susține teoria iritării peritoneului, având în vedere că aceștia au o suprafață peritoneală mai mare decât adulții. (5)

Mai mult, câteva intervenții chirurgicale la nivelul unor leziuni anatomice de la nivelul peritoneului parietal în rândul copiiilor, efectuate pentru alte motive, a dus la dispariția completă a DATIEF. (6)

O altă teorie este cea a stresului mecanic asupra ligamentelor viscerale care susțin organele abdominale, precum stomacul ori ficatul. Atașarea ligamentelor la diafragmă ar produce o tensiune odată cu balansarea diafragmei în timpul respirației, durerea fiind declanșată de activitățile ce presupun o balansare a trunchiului pe verticală.

Crampele musculare la nivelul musculaturii abdominale sunt descrise de aproximativ 25% dintre sportivii care suferă de DATIEF. (1, 2) Cu toate acestea, studii de electromiografie nu au permis detectarea unei creșteri a activității electromiografice în rândul persoanelor care descriu DATIEF sub formă de crampe abdominale. Acest studiu permite practic eliminarea crampelor musculare din rândul cauzelor DATIEF. (8)

Durerile neurogene nu sunt tipice sportivilor, dar palparea coloanei vertebrale la nivelul D8-D12, zona corespunzătoare emergenței nervilor intercostali răspunzători de inervarea peretelui abdominal a permis reproducerea unei dureri asemănătoare celor care suferă de DATIEF. (9)

Nu în ultimul rând, se presupune că tulburările electrolitice care apar pe măsură ce pierdem sau acumulăm electroliți (sodiu, potasiu, calciu, fosfat, magneziu etc) la nivelul organismului în timpul efortului ar fi responsabile de DATIEF. Dar apariția durerii relativ precoce după începerea activității fizice nu susține această teorie, întrucât timpul scurs nu este suficient pentru a duce la o pierdere ori o acumulare semnificativă de electroliți, iar suplimentarea înainte de efort cu astfel de substanțe nu a permis evitarea DATIEF.

Pentru a putea preveni DATIEF ați putea încerca să nu consumați  alimente și să nu vă hidratați excesiv cu cel puțin 4 ore înaintea efortului fizic, să dormiți măcar 7 ore în noaptea precedentă, să evitați lichidele hipertonice, să vă hidratați constant și în cantități mici în timpul efortului.

Pentru cei care vor să aprofundeze subiectul, articolul lui Morton (sursa nr. 1) este unul de referință în domeniu.

Sergiu Vîjială este medic rezident pe medicină internă și neurologie în Elveția. Practică sport (inclusiv alergare), fiind interesat de repercursiunile activităților fizice asupra organismului, cu precădere asupra sistemului nervos.

Surse:

(1) Morton D, Callister R. Exercise-related transient abdominal pain (ETAP). Sports Medicine 2015; 45:23-35.

(2) Morton DP, Richards D, Callister R. Epidemlology of ETAP at the Sydney City to Surf community run. Scientific Medical 2005; 8:152-62.

(3) Plunkett BT, Hopkins WG. Investigation of the side pain « stitch » induced by running after fluid ingestion. Med Sci Sports Exerc 1999; 31:1169-75.

(4) B C. Causes of the so-called side ache in normal persons. Archive of  Internal Medicine 1941; 68:94-101.

(5) Morton DP, Callister R. Characteristics and etiology of ETA P. Med Sci Sports Exerc 2000; 32:432-8.

(6) Esperanca M CD. Peritoneal dialysis efficiency in relation to body  height. J Pediatr Surg 1966; 1:162-9.

(7) Moses FM. The effect of exercise on the gastrointestinal tract. Sports Medicine 1990; 9:159-72.

(8) Morton DP, Callister R. EMG activity is not elevated during exercise-related transient abdominal pain. JSMS 2008; 11:569-74.

(9) Morton DP, Aune T. Runner’s stitch and the thoracic spine. BJSM 2004; 38:240.

(10) Otto et al. The effect of exercise on normal splenic volume measured with SPECT. CNM. 2010 Oct; 20(10):884-7.

Comments

comments

Previous

Punctul dureros de sub coaste (I)

Next

România la Mondialele de alergare pe distanță lungă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also