miercuri, decembrie 6 2023

Monotonia este unul din pericolele pregătirii pentru o cursă de maraton. Dacă alergi mereu pe același traseu, ori cu un același ritm constant dar cu o viteză prea mică riști să ajungi la un blocaj în ceea ce privește pregătirea. Și astfel nu prea mai progresezi, ba chiar nu mai ai nici motivație. Acesta a fost unul din principalele motive pentru care am decis ca marți să renunțăm la tradiționala alergare în parc și să ne mutăm puțin pe pista stadionului.Pentru variație, desigur, dar și pentru a încerca ceva nou. Niște “bucăți”, mai exact.

Repetările – cunoscute în jargonul alergătorilor și ca “bucăți” – constau în executarea unor serii de alergare pe o anumită distanță (scurtă sau medie), la o viteză care se apropie de cea maximă. Pe termen lung, ele contribuie foarte mult la creșterea vitezei în regim de viteză.

Am decis să facem “bucăți” de alergare pe distanța de 800 metri, atât pentru că aceasta e una nu foarte lungă, ci și pentru a vedea în ce măsură testul Yasso800 este util în cazul echipei  Raiffeisein Runners.

După o bună încălzire, s-a trecut la executarea seriilor de alergare (vezi imaginile de mai jos). Fetele (Isabella Rotar, Adriana Crosman și Maria Petrovici) au făcut 3 serii x 800 metri, în timp ce Alex Totolan a ținut morțiș să execute cu una mai mult. După fiecare serie urma etapa de revenire, respectiv alergare la un ritm moderat, pe distanța de 400 de metri.

Câteva concluzii:
–    antrenamentul a fost inedit, dar și solicitant.

–    S-a alergat la un ritm peste tempoul individual de maraton, însă în mod inegal. Diferențele de timp între serii au fost destul de mari. E prea devreme ca după doar șapte săptămâni de pregătire să ajungi să îți cunoști ritmul mediu de deplasare.

–    Testul Yasso este irelevant în cazul începătorilor. “Bucățile” de 800 metri sunt însă un bun antrenament, care la acest nivel pot fi introduse, o dată pe săptămână, în programul de antrenament.

În rest, echipa Raiffeisen Runners va fi prezentă vineri – aproape in corpore – la prima sa cursă oficială, Midnight Run, iar duminică urmează depășirea pragului de 20 km.

PS – mai multe despre testul Yasso800 în viitorul număr din revista Alerg, care va apărea luna aceasta. Imaginile au fost filmate de Gabriel Solomon.

Comments

comments

Previous

Păzea, revine Gazela!

Next

Porumbeii albi ai “Generalului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also