marți, decembrie 10 2024
Indiscutabil, a fost anul alergării montane, iar lucrul acesta e dovedit de rezultatele obținute.

Mai întîi, în august, la Premana (Italia), s-a desfășurat a 14-a ediție a Campionatelor mondiale de alergare pe distanță lungă. Un traseu  de 32 de km, cu o diferență de nivel pozitivă de 2.400 m. România are echipe complete, atît la masculin, cît și la feminin.Fetele aveau să obțină niște rezultate excelente. Denisa Dragomir s-a clasat pe locul 3 la individual, cu un timp de 3h:59min:34sec, în timp ce echipa – pentru care au punctat Ingrid Mutter (locul 8) și Iulia Găinariu (locul 29) – avea să obțină la rîndul său medalia de bronz. Găinariu va termina cursa cu o mînă luxată în urma unui contact cu o adversară, iar cealaltă reprezentantă a noastră, Cristina Ghiță, a abandonat în urma unui șoc hipotermic.

La rîndul lor, băieții au avut o prestație curajoasă și meritorie, clasîndu-se în final pe locul 4 la echipe.

Cu doar o săptămînă înainte și tot la Premana, echipele de juniori, fete și băieți, participante la Campionatul mondial de alergare montană, au avut o comportare excelentă. La fete s-a obținut medalia de aur (Alexia Hecico locul 4 la individual, Gabriela Doroftei –  5, Irina Bordeianu – 15 și Iulia Zudor – 18. La rîndul lor, băieții au terminat pe locul 2 la general, cu Dorin Rusu – 4, Gabriel Bularda – 8, Adrian Garcea – 10 și Peter Herman – 17.

Celălalt eveniment demn de remarcat este pe 7 octombrie, cînd brașoveanca Ingrid Mutter a cîștigat Campionatul european de skyrace, desfășurat la Zeanuri, în Țara Bascilor (Spania). Ea a parcurs traseul de 31km (+ 2400m), în 3h:37min:47sec. Tot aici, clujeanul Gyorgy Szabolcs-Istvan a venit pe locul 6 la general.

Făcînd un salt înapoi în timp, să spunem că în iulie, la Kamnik (Slovenia), la Campionatul european de alergare montană pentru juniori, Gabriel Bularda a terminat primul la băieți, iar echipa pe locul patru. La fete s-a obținut medalia de argint, în timp ce la individual Gabriela Doroftei a cucerit bronzul.

Și după ce am văzut rezultatele bune obținute de către seniori și juniori, să remarcăm că și atleții masters s-au descurcat foarte bine. Pe 30 aprilie, la Montcada, lîngă Barcelona, cei opt membri ai echipei României participanți la Campionatul european masters de alergare montană,  au reușit să obțină trei medalii de argint în probele în care au concurat. Astfel, Marcel Laza a reușit să obțină locul 2 la categoria +45 de ani, iar echipa masculină s-a clasat tot pe locul 2. Și echipa României de la categoria +60 ani a reușit să obțină o medalie de argint.

Ultramaraton

Și aici a fost un an plin, de aceea consemnăm pe scurt ceea ce considerăm că au fost cele mai importante rezultate sau evenimente:

  • În martie, pentru al doilea an consecutiv, Tiberiu Ușeriu a cîștigat 6633 Ultra Arctic, o cursă ce a presupus parcurgerea a 566 km în zona Cercului Polar.
  • Pe 8 aprilie, în cadrul Redis Record Run 6h, Florin Ioniță a reușit să parcurgă 75,5 km de-a lungul a 6 ore, iar în iunie, Mariana Nenu va alerga 67,9 km la Hamster Run For Fun. Distanțele reprezintă recorduri (neoficiale) românești.
  • În mai, la vîrsta de 49 de ani, Ioan Moisă s-a clasat al doilea la WHEW 100, o cursă de 100km desfășurată în Germania, pe care a terminat-o în 7h:34min:23sec.
  • În iunie, Robert Hajnal a terminat pe locul al 5-lea ultramaratonul Lavaredo (119 km, +5.800m, desfășurat în Dolomiți), parte a Ultra Trail World Tour. În decembrie va ocupa același loc la Ultra Trail Cape Town, așa încît Hajnal va fi la finalul anului cel mai bine clasat alergător român în clasamentul UTWT.
  • Între 1-23 iulie, Sovereșan Andrei-Grațian a reușit să parcurgă în alergare, exclusiv cu mijloace proprii, întregul lanț carpatic din România, pe un trase de circa 1500km.
  • În septembrie, la S24h, singura competiție din România de ultramaraton pe șosea, a fost introdusă și probă de alergare de 48 de ore. Să spunem că pe traseul din Timișoara se va organiza în acest an Campionatul european de alergare de 24 de ore.
  • În aceeași lună s-a organizat și prima cursă montană de (aproximativ) 100 de mile de la noi: Apuseni Ultra Race. Traseul a fost unul liniar, cu start în Arieșeni și finiș în stațiunea Muntele Băișorii. 17 alergători la start, cîștigător a fost Andrei Țale.
  • În noiembrie, Nicu Buceanu a terminat primul la Icarus Florida UltraFest (SUA), proba de 144 ore. De-a lungul celor șase zile de alergare el a parcurs distanța de 658,8 km.
Selecția evenimentelor și protagoniștilor de mai sus este una personală, dar sperăm că nu am omis nimic esențial.

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt

Next

Transylvania 100. Cinci curse, a cincea oară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also