marți, iulie 16 2024

Mai mult un jurnal, decât un manual! Scris de către Kilian Jornet.

k1

de Florin Popa*

Nu se poate să nu fi auzit de Kilian Jornet. Chiar dacă ai trăit în peșteră sau ai fost în comă în ultimii cinci ani, numele spaniolului tot trebuie să-ți fi ajuns și rezonat în pavilioanele urechilor mai ales că, recent, a fost ales Aventurierul anului 2014 de către cititorii revistei National Geographic.

Kilian este un atlet tânăr – are doar 26 de ani – dar palmaresul său sportiv seamănă mai mult cu cel al unui veteran. Probabil că deja trebuie să aloce o cameră întreagă pentru depozitarea trofeelor câștigate, iar dacă rata lui de succes se va menține constantă și în anii următori, atunci închirierea unui depozit pare o idee mai bună, mai ales că, spre deosebire de alți sportivi, Kilian este un tip care aleargă / schiază /pedalează timp de 365 de zile pe an și nu-și pune armele în cui niciodată.

Cu atât mai mult, să avem ocazia de a citi o carte scrisă de el, la o vârstă atât de ”fragedă”, este un deliciu pentru hoardele de fani care îi urmăresc cariera și care vor să afle mai multe despre secretele motorului care stă în spatele succesului.

Run or Die by Kilian Jornet‘Run or Die’ nu este o carte tehnică, din care să extragi programe de antrenament și planuri nutriționale, ci un manifest al spiritului liber, înclinat mai mult spre emoțional decât spre motivațional.

Crescut pe schiuri, pe bicicletă și pe poteci montane (părinții săi erau administratorii unui refugiu montan situat la 2.000 de metri în Cerdanya, la granița dintre Franța și Andorra), Kilian a dezvoltat încă din copilărie un respect pentru natură și aer curat, precum și un relativ dispreț pentru aglomerările urbane sufocate de asfalt. De altfel, șansele să-l vezi participând benevol la un maraton de șosea sunt minime, spre inexistente.

Nefiind scrisă prin intermediul unui ghost writer, ‘Run or Die’ seamănă mai mult cu un jurnal personal decât cu o autobiografie. Emoțiile transmise de autor sunt atât de autentice încât ai sentimentul că alergi pe munte în spatele lui Kilian, simțind fiecare pas și salt, fiecare strop de transpirație, fiecare căzătură și alunecare.

La fel ca la vizionarea filmului Apocalypto, pulsul îți crește cu fiecare pagină parcursă, mai ales că nivelul pe care Kilian a decis să-l atingă este unul extrem de personal și intim. Durere și bucurie, speranță, dezamăgiri și optimism, toate într-un carusel amețitor și interminabil. Atât de personal este acest jurnal încât chiar și povestea amară a unei iubiri neîmpărtășite își găsește locul în paginile cărții, fapt care nu face decât să arate lumii și mai mult din Kilian – omul, în defavoarea lui Kilian – atletul.

Desigur, lectura nu te lasă cu un gust telenovelistic, ponturile și referințele tehnice își au locul lor bine stabilit în structura cărții, însă ‘Run or Die’ nu este un manual de alergare. Mai degrabă, este o carte despre sufletul celui care nu vrea să se oprească.

* Florin Popa este antrenor de Aerobic-Fitness

Cartea este disponibilă în România doar în limba engleză, prin www.books-express.ro și costă 76,17 lei

Până la 31 mai 2014, cititorii Alerg.ro beneficiază de 20% discount atât la achiziționarea cărților dorite cât și la restul de produse oferite de Books Express (agende, filme, jucării, cadouri). Pe www.books-express.ro alegeți produsele dorite și urmați pașii normali pentru o comandă. Pentru aplicarea reducerii introduceți codul ALERGEXIST pe pagina Coș Cumpărături, în câmpul Cod reducere.  

Comments

comments

Previous

Utopie Euro Zen

Next

Știri pe scurt

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also