luni, iulie 22 2024

Ron Hill a intrat în istorie după ce a reușit să alerge în fiecare zi, timp de 52 de ani și 39 de zile. Englezul în vîrstă de 78 de ani, fost alergător de performanță și participant la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, a decis să nu mai alerge din cauza unor probleme cu inima.

Sîmbătă 28 ianuarie a fost ultima zi în care a alergat o milă (1600m), distanța minimă pe care a parcurs-o zilnic din 1964 încoace. ”După ce am alergat 400 de metri, inima mea a început să o ia razna. Pe ultimii 800 de metri durerile s-au întețit, am simțit că o să mor. Nu pot altceva decît să mă opresc de acum. Datorez atît de multe familiei, prietenilor și, desigur, și mie,” a spus Hill care a parcurs ultima sa milă în 16 min:34sec.

Nu a fost pentru prima dată cînd Ron Hill a trecut peste numeroase probleme – printre care zece fracturi de oase și două operații la genunchi – numai ca să alerge. În 1993 a avut un accident de mașină în urma căruia și-a fracturat sternul. Noroc că alergase înainte. A doua zi a reușit cumva să se țină pe picioare și să alerge mila obligatorie. În același an a mai făcut o operație în urma unei inflamații la picior. Băiatul lui l-a luat din spital, l-a dus la o pistă și acolo a alergat ajutîndu-se de două bastoane. A alergat cu bastoanele o săptămînă întreagă.

Ron Hill a fost nu doar un alergător perseverent, ci și unul performant. A cîștigat Boston Marathon în 1970, cu un timp de 2h:10min:30sec, un record al cursei în acel moment. A participat la JO din 1964, 1968 și 1972, cele mai bune clasări fiind locul 7 la 10.000 metri (în 1968) și locul 6 la maraton (în 1972).

De-a lungul carierei sale a alergat 115 maratoane – toate, cu excepția a trei curse – cu timpi de sub 2h:50min. A deținut recordurile mondiale la 10 mile, 15 mile și 25 km. Ultima sa cursă de maraton a fost tot la Boston, la ediția cu numărul 100, cînd a terminat cursa în 3h:12min:46sec. Avea 57 de ani.

Alergarea zilnică pe distanța de cel puțin o milă numeroși fani. Există chiar și o ”asociație”, Streak Runners International, care ține evidența performerilor. Acum, după retragerea lui Hill, cel mai longeviv alergător în activitate devine americanul Jon Sutherland, 66 de ani, care aleargă de 47 de ani și jumătate. Alți trei americani sunt destul de aproape și fiecare dintre ei are mari șanse să depășească recordul lui Ron Hill.

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt. Rezultate

Next

Revista Alerg #33. Dans

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also