luni, septembrie 9 2024

Nemulțumiri și dispute în lumea atletismului după ce Federația Internațională de Atletism (IAAF) a schimbat recent regulile de recunoaștere a recordurilor mondiale la maraton, relatează BBC.

Astfel, cel mai bun timp realizat vreodată (2h:15min:25sec), cel al britanicii Paula Radcliffe, nu mai este acum record mondial feminin deoarece a fost realizat într-o cursă la care au participat și bărbați. Radcliffe rămâne însă deținătoarea celui mai bun timp la maraton (cu timpul menționat mai sus), dar și deținătoarea recordului mondial, deoarece tot ea a reușit un 2h:17min:42sec, în anul 2005, într-o cursă feminină.

Radcliffe a fost cea mai rapidă femeie în proba de 42.195 km cu ocazia maratonului de la Londra, din 2003.

IAAF a modificat regulamentul, stabilind ca numai timpii realizaţi în cursele feminine de maraton să fie validaţi ca recorduri mondiale. Se încearcă astfel reducerea impactului pe care îl are folosirea de “iepuri” (pacemakers) bărbați în timpul competițiilor mixte. În schimb, dacă un nou timp de referinţă este realizat în cadrul unei curse mixte, atunci acesta va fi considerat „cea mai bună performanţă mondială (world best).

Decizia IAAF a provocat protestele celor mai importante asociaţii de maraton, care au apreciat-o ca fiind „injustă”. „Decizia nu e în favoarea alergărilor pe șosea. Noi vom recunoaște în continuare vechiul record, dar dorim să avem și o discuție cu IAAF în acest sens.  Cum majoritatea curselor sunt mixte, nerecunoașterea celui mai bun timp crează confuzii și nu e în spiritual acestui sport”, menţionează asociaţiile World Marathon Majors şi AIMS.

Comments

comments

Previous

Schimbare de traseu la MIB

Next

Crosul Petrom. Mai e puțin

3 comments

  1. Nu inteleg logica lor. Fiindca au iepuri masculini, recordurile stabilite nu le mai sunt recunoscute? Dar alearga cu picioarele iepurasilor? Mi se pare total injust, indiferent pe cine ai in fata, cursa ti-o faci pe cont propriu.

  2. De acord, cu atit mai mult cu cit si recordurile masculine sunt stabilite tot cu ajutorul pacemakerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also