miercuri, august 17 2022

Prima ediție a unei competiții care își propune să pună capitala României pe harta curselor de tradiție din Europa. Aproximativ 1500 de alergători au luat startul la cele patru probe ale Petrom International Half Marathon.

Distribuția pe curse a fost următoarea:
– 692 de persoane au luat startul la proba de semi-maraton. Dintre aceștia 122 au fost femei. Au fost înregistrate 27 de abandonuri (despre cauze, mai jos).
– 279 de persoane au alergat proba de 10,5 km. Oarecum surprinzător, prin proporție, 105 dintre acestea au fost femei. Doar patru abandonuri înregistrate.

Lor li s-au mai adăugat 50 de ștafete la semi-maraton, aproximativ 400 de alergători la cursa populară și alte câteva sute de copii la proba rezervată lor.

Vremea a fost călduroasă, chiar prea călduroasă pentru o cursă de intensitatea semi-maratonului. Temperatura a ajuns la în jur de 30 de grade. Căldura, lipsa de experiență sau, dimpotrivă, ritmul prea intens, hidratarea insuficientă au făcut ca un număr mare de persoane – 4 la sută din total – să abandoneze (unele au fost duse cu salvarea la spital) iar altele să se simtă rău la final. În rest, o atmosferă foarte plăcută, mult entuziasm, organizare pe măsură.

În ce privește câștigătorii, aceștia au fost :

Semi-maraton masculin
1. Maritim Anthony (Kenya) – 1h:03min:51sec
2. Barthale Richard (Kenya) – 1h:04min:07sec
3. Andrew Kiprop (Kenya) – 1h:04min:27sec
Maritim Anthony are 26 de ani și un record personal pe semi-maraton de 1h:01min:27sec, realizat acum doi ani

Semi-maraton feminin
1. Lisoreng Pamela (Kenya) – 1h:12min:48sec
2. Daniela Cârlan (CSM Bacău) – 1h:18min:09sec
3. Alina Petrescu (Rapid București) – 1h:18min:29sec
Lisoreng Pamela are 24 de ani și un record personal pe semi-maraton de 1h:11min:27sec, realizat tot acum doi ani.

Cursa de 10,5 km a fost câștigată de Andrei Vâtcă (CSM Cluj) cu timpul de 35min:34sec și de Elena Moagă în 40min:39sec.

Clasamentele sunt disponibile aici

Câteva considerații
Deși numărul alergătorilor care au luat startul este încă mic în comparație cu alte curse similare, prima ediție a semi-maratonului București poate fi apreciat drept reușită. Traseul este unul plat, cu excepția unei singure urcări ușoare de circa 300 de metri lungime, prin centrul orașului. Numărul punctelor de hidratare a fost suficient, iar acestea au avut totodată suficiente fructe și băuturi energizante pentru toți alergătorii. O surpriză plăcută și de mare ajutor a reprezentat-o prezența pe traseu a unor bicicliști care ofereau apă suplimentar, pe lângă încurajări.

Premiile au fost modice, conforme cu actualul nivel al competiției.

Ca de obicei, spectatorii de pe margini au lipsit aproape cu desăvârșire, de aici o atmosferă liniștită, cu doar puțină animație la locul de start/finiș.

Organizatorilor li se poate reproșa doar faptul că nu au demarcat mai bine startul curselor de semi-maraton și în cursa de 10.5km. Alergătorii de la cea din urmă cursă au plecat din spatele tuturor participanților la semi-maraton, cei mai rapizi având astfel probleme la depășire pe primele sute de metri.

Foto: Simona Ioniță

PS – După ce mi-am alergat cursa, am mers pe bicicletă pentru a da o mână de ajutor alergătorilor care aveau nevoie. Așa am văzut că adevărata suferință și bucurie se văd, de fapt, la cei care încheie plutonul.

Comments

comments

Previous

Competiții în luna iunie

Next

Dacă vreți să nu uitați...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also