luni, iunie 24 2024

E o formă de alergare despre care se știe mai puțin pe la noi, deși avem cîțiva sportivi foarte buni, inclusiv la nivel internațional. Sunt și cîteva concursuri de acest gen, dar care au apărut mai curînd din pasiune, nu din grija respectării standardelor în domeniu.

E vorba de skyrunning, care nu e un sport recunoscut oficial, ci mai curînd o disciplină atletică. Skyrunningul e o formă de alergare care se desfășoară la altitudine mare (de peste 2.000 de metri) și în care nu distanța parcursă contează în primul rînd ci dificultatea traseului (diferența de nivel și gradul de tehnicitate). Astfel, traseul trebuie să aibă o înclinare de cel puțin 30%, dar dificultatea cățărării să nu depășească gradul 2 (se folosește sistemul din alpinism).

SR

Sunt patru probe clasice în skyrunning:

  • Kilometru Vertical (Vertikal K) – competiție cu 1000 metri diferență de nivel pozitivă între start și sosire (+/- 10% toleranță) și în care distanța dintre start și sosire să nu fie mai mare de 5 kilometri.
  • SkyRace – competiție cu minim 2000 metri diferență de nivel pozitivă sau curse care trec de altitudinea de 2000 metri, cu o distanță între 15 si 42 kilometri (+/- 5% toleranță) și mai puțin de 15% porțiuni asfaltate.
  • Ultra SkyMarathon – competiție care depășește parametrii impuși pentru SkyRace și cu peste 2500 metri diferență de de nivel pozitiv. Se participă individual, iar timpul limită trebuie să fie de sub 24 de ore.
  • SkySpeed – o competiție ținută pe scările din zgârâie-nori.

Se știa de mai multă vreme de faptul că a apărut Asociația Skyrunning România – ASR (membrii fondatori, ce pot fi văzuți aici, sunt cu toții alergători experimentați), care s-a afiliat la Federația Internațională de Skyrunning.

De azi însă, ASR are site oficial (www. skyrunning.ro), unde se pot vedea cursele organizate sub egida sa în România, curse ce sunt incluse și în calendarul internațional.

Astfel, Sky Runner Series România (SRSR) cuprinde pe moment șase curse. Sunt trei curse de SkyRace (Retezat SkyRace – 18 iunie, Bate Toaca – 25 iunie și SkyRace Bușteni – 7 august), una de Vertical k (Kilometru Vertical Bușteni – 6 august) și două de ultra (2×2 Race – 20 august și Ciucaș X3/Ultra – 10 septembrie).

Să mai spunem că Federația Internațională de Skyrunning are 33 de membri (din tot atîtea țări), că sub egida sa se desfășoară 202 concursuri (în 18 țări), iar numărul estimat al practicanților de skyrunning este de circa 50 de mii.

În încheiere, reamintind că skyrunningul este diferit de alergarea montană, să spunem totuși că a fost anunțat lotul național ce va reprezenta România la Campionatele mondiale de alergare montană pe distanță lungă, ce vor avea loc pe 18 iunie, la Podbrdo (Slovenia).

Se va alerga pe un traseu de 42,195 km, cu o diferență de nivel cumulată de 2.800 metri (altitudinea maximă atinsă e de 1.760m). România va fi reprezentată de Denisa Dragomir și de patru băieți: BogyaTamas, Gyorgy Szabolcs, Viorel Pălici și Ionuț Zincă.

Foto: Ian Corless / Skyrunning.com

Comments

comments

Previous

Urbatlon 2016. O electrizantă cursă cu obstacole

Next

Umanitar. Crosul „Aleargă TU pentru EI!“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also