vineri, iulie 19 2024
Ne plac studiile științifice. Azi, despre cum petrecînd zilnic șase ore în poziție verticală – lucru de altfel la îndemîna oricărui ultramaratonist decent – poți slăbi zece kilograme în patru ani.

Recent, revista European Journal of Preventive Cardiology, a publicat un studiu care arată că e mai bine să stai în picioare – fie și în timp ce lucrezi la birou – decît așezat, acest lucru ducînd la arderea caloriilor dar și la tonifierea masei musculare.

Cercetători de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota (SUA), au analizat rezultatele a 46 de studii la care au participat 1.184 de persoane. Subiecţii examinaţi nu erau obezi, avînd o greutate medie de 65 de kilograme, vîrsta de 33 de ani. În plus, 60% dintre subiecţi erau bărbaţi.

Testele au arătat că stînd în picioare se ard 0,15 kilocalorii pe minut, comparativ cu a sta aşezat; astfel o persoană cîntărind 65 de kg dacă stă în picioare va arde 54 de kilocalorii suplimentare pe zi. În cazul în care consumul de alimente nu creşte, acest lucru ar echivala cu pierderea a 2,5 kilograme pe an şi cu 10 kilograme în patru ani, potrivit autorilor studiului.

Foto: Leio McLaren / Unsplash

Aici i-am completa noi pe cercetătorii americani și am spune – bazîndu-ne pe alte studii, dar și pe experiențe personale – că un maratonist pierde circa 2 kg doar la o singură cursă.

Revenind. Să vedem de ce spun oamenii de știință că beneficiile statului în picioare sunt mai mari decît simpla scădere în greutate.

„A sta în picioare nu doar arde caloriile, ci şi activează masa musculară fapt ce diminuează incidenţa atacurilor cardiace, apoplexiei şi diabetului”, consideră medicul Francisco Lopez-Jimenez, care a condus studiul mai sus menționat.

Studiul a relevat de asemenea că numărul caloriilor arse se dublează în cazul bărbaţilor, comparativ cu cel al femeilor. Acest lucru se datorează în primul rînd masei musculare mai mari, un factor determinant în arderea caloriilor.

La urmă, ca de obicei, cercetătorii introduc și niște semne de întrebare. Ei urmează să investigheze și consecințele pe termen lung ale statului în picioare. Printre altele, dr. Francisco Lopez-Jimenez a amintit de riscul potenţial de varice sau insuficienţă venoasă, de ameţeli sau dureri articulare.

Comments

comments

Previous

”O fi fost şi talentul la mijloc, însă am muncit enorm” (II)

Next

Ultramaraton. Ce-a căutat chinezul în Moldova?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also