sâmbătă, mai 21 2022

Nu există nemurire și nici nu suntem fanii unei vieți lungi. Însă, recenta concluzie a specialiștilor spanioli e o veste bună pentru alergători. Mai ales pentru cei care vor sau speră să trăiască mult.

runUn studiu realizat de Universitatea din Zaragoza (Spania) e fără echivoc în acest caz: sportivii de performanță, care efectuează antrenamente intense, trăiesc cu circa 40 la sută mai mult decât oamenii obișnuiți. În plus, ei prezintă un risc mai mic de mortalitate la bolile cardiovasculare și cancer.

Studiul, care e citat de agenția Agerpres, a analizat informații culese de la 42.000 de sportivi din toată lumea, dintre care 800 de femei. Sportivii respectivi nu au fost doar alergători, ci și cicliști participanți la Turul Franței, alții cu prezențe la Jocuri Olimpice sau alte competiții internaționale, alături de jucători de fotbal și de baseball. Adică un spectru larg de sporturi, al căror numitor comun este însă gradul ridicat de efort depus de practicanți.

Conform concluziilor studiului, sportivii de performanță au șansa unei vieți mai lungi cu 40 la sută decât oamenii obișnuiți iar riscul de mortalitate este, în cazul lor, cu 42 la sută mai mic la bolile cardiovasculare și 37 la sută mai mic la cancer. Acest lucru se pare că se datorează activității fizice regulate.

Marea întrebare rămâne însă cât de intens trebuie să fie efortul depus și care sunt, pe termen lung, efectele antrenamentelor solicitante. Studiul citat nu oferă un răspuns deplin în acest caz, însă nici nu susține ipoteza că exercițiile intense pot produce alterări cardiace, în principal fibrilația auriculară.

Așadar, sport înainte.

Și, în cele din urmă, un mini-chestionar:

Cum preferați să vă antrenați?

 
pollcode.com free polls

Foto: prelucrare după artandrun.com

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt. Daci și nu numai...

Next

Despre ghinion, inconștiență…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also