miercuri, februarie 28 2024

Un eveniment caritabil și un semimaraton fără taxă. Asta la noi. Recorduri au fost la alții.

Pit
* O să începem prezentarea cronologic. Pe lîngă mulțimea de alergări de grup, tematice sau prietenești (lista completă e aici) merită menționat evenimentul sportiv caritabil ”24 de ore pentru un zîmbet”. Ajuns deja la a IV-a ediție, evenimentul îl are în centrul atenției pe sportivul de anduranță Istvan Szokolszky, care a alergat timp de 24 de ore pe bandă (a parcurs o distanță de circa 180 km). Lui i s-au alăturat Dombi Andras, care a pedalat în tot acest timp, dar și alți alergători care au parcurs pe bandă distanțe mai scurte. Prin acest eveniment s-au strîns fonduri pentru achiziționarea unor aparate pentru tratamentul copiilor cu cancer de la Spitalul Județean ”Gavril Curteanu” din Oradea. Detalii suplimentare pe pagina FB a evenimenului. La ediţia de anul trecut s-au strâns 20.166 lei şi s-au contabilizat un număr 3019,2 km parcurşi în alergare sau pe bicicletă.

* Circa 300 de participanți au luat startul duminică 20 decembrie la a doua ediţie a semimaratonului „Pe Argeş în jos“. Organizat după tot tipicul (a lipsit cronometrarea electronică, însă nu a existat taxă de participare), concursul a avut trei probe: 7 km (cu 90 participanți), 14 km (70 alergători) și semimaraton (160 participanți), alergîndu-se în Parcul Ștrand din Pitești și pe lunca Argeșului. Clasamentul urmează să fie publicat pe pagina FB a competiției. Fotografia ce însoțește acest articol a fost realizată la Pitești de către Radu Cristi.

* Și acum, cîteva informații de interes de la competițiile din afara țării. Mai întâi merită menționat noul record al Statelor Unite în proba de 100 mile (160,9 km), stabilit de către Zach Bitter, în cadrul Desert Solstice. Timpul său a fost de 11h:40min:55sec (mai bun cu 7 minute decît vechiul record, deținut tot de el). De menționat că el a alergat pe pistă. Pentru noi, profanii, asta înseamnă că Zach a alergat aproape patru maratoane consecutive, fiecare dintre ele cu un timp de vreo 3h:3min. Recordul mondial la această probă este de 11h:28min:03sec, stabilit de danezul Daniel Jensen în 2002. Zach Bitter a stabilit un nou record al SUA și pe distanța de 100km – 6h:58min.

Tot la Desert Solstice, un alt american, Mark Ritchman, a stabilit mai multe recorduri mondiale la categoria de vîrstă 60-64 ani: 20km – 1h:26min:42sec, 25km – 1h:48min:22sec, 30km – 2h:09min:41sec, 50km – 3h:34min:35sec. Distanța finală, cea de 50km, a fost alergată cu negative split. Asta ca să nu se zică nu avea resurse.

Și o recomandare de lectură: dacă vreți să aflați cam ce este în mintea unui alergător într-o cursă de 24 de ore. Cursă alergată pe stadion.

Imagini de la cursa de la Desert Solstice

Comments

comments

Previous

Continuă să alergi! După rău vine mai bine

Next

Unde sunt ghetrele de altădată?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also