joi, martie 28 2024

Rezultate, medalii, eroism, concursuri, umanitar, cîștigători. Avem de toate.

Medalii strălucitoare la Mondiale

România a obținut rezultate excelente la Campionatele mondiale de atletism în sală, desfășurate între 18-20 martie la Portland (SUA). Pentru prima dată după 12 ani, țara noastră a reușit să aibă din nou sportivi pe podium.

Astfel, cea mai strălucitoare medalie, de argint, a fost obținută de către Andrei Gag, care a reușit o aruncare de 20,89 metri în proba de aruncare a greutății. El a fost întrecut doar de un neo-zeelandez, care a aruncat cu 89 de cm mai mult.

O mare surpriză, dar cu atât mai plăcută, s-a înregistrat în proba de ștafetă feminină 4×400 metri, unde echipa României , în componența Adelina Pastor, Mirela Lavric, Andrea Miklos și Bianca Răzor, a fost cronometrată cu timpul de 3:31,51 minute, cîștigînd medalia de bronz. Fetele noastre au fost devansate la mare luptă, de către echipa SUA (3:26,38min) și de cea a Poloniei (3:31,15min). Nigeria și Ucraina au terminat în urma lor, iar ştafeta jamaicană, una dintre favoritele la podium, a abandonat, după ce una dintre atlete a căzut.

Pentru a pune lucrurile într-o perspectivă mai amplă, trebuie spus însă că în an olimpic, competițiile ce nu reprezintă criteriu de calificare la JO sunt mai puțin atractive pentru sportivi, lucru remarcat și la Portland, unde numărul atleților înscriși în competiție a fost mai redus ca de obicei. De aceea, probele de greutate, lungime, triplusalt, înălțime sau prăjină nu au avut nevoie de calificări, sportivii intrând direct în finală, iar cei din probele de alergare au început direct cu semifinalele.

tricolor
Românii, primii la Ultra

Premieră deosebită și pentru sportul de anduranță românesc. Pentru prima dată în istoria acestuia, trei sportivi români au reușit să domine autoritar o competiție internațională, și nu oricare, clasîndu-se cu toții pe podium.

Să dăm Cezarului ce a al Cezarului și să spunem astfel că bistrițeanul Tiberiu Ușeriu a terminat primul ”6633 Ultra Arctic”, o cursă ce a presupus parcurgerea a 566 de kilometri în condiții extreme: frig, zăpadă și gheață,  deprivare de somn, vînt puternic.

Tibi Ușeriu a plecat la drum pe 11 martie, pentru a ajunge la zona de finiș după exact o săptămînă. El a condus tot timpul, pe alocuri autoritar, și a reușit să termine cu un avans de 56 de minute în fața unui singaporez. Apoi, la scurt timp, au sosit ceilalți doi români participanți la acest ultramaraton – despre care nu puțini spun că este cel mai dificil din lume – Vlad Tănase și Andrei Roșu. O nouă medalie pentru România a fost obținută și în proba de tandem, unde Tănase și Roșu au luat aurul.

Iată o primă declarație, la cald, dată de către Andrei Roșu, din zona arctică extrem de înghețată unde s-a alergat: ”Am terminat cu bine – toți 3!! – cea mai grea cursă pe care o putea concepe cineva de pe acesată planetă. Ne așteptam să fie grea, dar nu o luptă pentru supraviețuire. (…) Au existat zeci de momente în care am fi putut abandona, am avut ore întregi cu halucinații, dar am strâns din dinți și am plîns până ne-au înghețat lacrimile. Am trăit o stare permanentă de frig, care ne-a trecut de îndată ce am văzut tricolorul țărișoarei noastre dragi dincolo de linia de sosire”. Și președintele Klaus Iohannis a ținut să îl felicite pe Tiberiu Ușeriu pentru rezultatul obținut.

Pentru a pune lucrurile într-o perspectivă mai amplă, să spunem că, tot la acest sfârșit de săptămînă, americanul în vîrstă de 61 de ani, Tim Hewitt, a reușit să termine Iditarod Trail Invitational, o cursă de 1.000 de mile (1.600 km) desfășurată în Alaska, în condiții arctice. Hewitt a avut nevoie de 19 zile, 9 ore și 49 de minute, fiind prima persoană din lume care parcurge distanța în sub 20 de zile. Informații despre alte curse de ultramaraton desfășurate în acest week-end aveți aici.

tricolor
Concursuri deosebite

Zeci și zeci de persoane au participat la concursurile de alergare organizate în România în ultimele zile.

Astfel, la Vlădeasa X-Trail, o competiție de alergare montană pe distanța de 15km (cu 950 metri diferență de nivel pozitivă) organizată în masivul Vlădeasa, cîștigători au fost Ingrid Mutter, la feminin, cu un timp de 1h:37min:35sec și Dumitru Ionuț – 1h:21min:35sec, la masculin. Rezultatele complete se afișează pe site-ul organizatorilor.

Tot în Ardeal, la Aiud de data aceasta, a avut loc un maraton cu caracter umanitar, la care au luat startul circa 200 de alergători. Cursa de maraton (cu 75 de participanți) a fost cîștigată de Bogya Yana (4h:55min:27min), la feminin și de către Bogya Tamas (3h:43min:49sec), la masculin. Timpii sunt mai mari decît de obicei, deoarece distanța reală a fost de peste 45 de km. Altfel, cei mai rapizi în proba de semimaraton au fost Ingrid Mutter – 1h:40min:52sec și Gyorgy Szabolcs-Istvan – 1h:21min:30sec. Rezultatele complete sunt disponibile aici.

Comments

comments

Previous

Despre noua paradigmă a performanței

Next

Recomandare. SemiMaratonul Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also