marți, decembrie 3 2024

Mergem iarăși pe mâna celor de la Ro Club Maraton, care au numărat circa 35 de evenimente de alergare în săptămâna 18-25 iunie. Multe crosuri, unele inedite. Noi, vom consemna acum doar competițiile cele mai importante, cele oficiale. Iar la urmă, o mini-rubrică surpriză.

d

Maraton șosea

La zece ani de la prima ediție, Maratonul DHL Ștafeta Carpaților revine în actualitate, pe același traseu și în aceeași bună organizare. Concursul, desfășurat pe 20 iunie, a avut probe de maraton, semimaraton și ștafetă, plus un cros pentru copii. La maraton (unde au fost 43 de finișeri) câștigători au fost Ioan Moisă – 2h:59min:56sec și respectiv Mara Moroșan – 3h:33min:20sec. La semimaraton (124 finișeri) primii au fost Adrian Iordache – 1h:17min:14sec și respectiv Bianca Băstucescu – 1h:44min:12sec. Rezultatele complete sunt disponibile aici.

Skyrunning

Când ai circa 600 de participanți, premii consistente, câțiva alergători de talie mondială la start (nu, nu e o exagerare), un traseu superb ca priveliște însă drăcesc de greu, nu poți să zici decât că respectiva cursă are toate ingredientele necesare pentru a fi un succes. Așa a fost și în cazul Retezat Skyrace (20 iunie). Două trasee principale: Custura – 28 km, cu 2.300 m diferență de nivel și Buta – 22 km și 1.300 metri diferență de nivel și o probă pentru începători – Valea Mării – 7 km și 300 metri diferență de nivel. Pe traseul cel mai lung, la băieți a câștigat Ionuț Zincă – 3h:03min:51sec, al doilea skyrunner din lume, urmat de Zaid Ait Malek – 3h:06min:37sec, al treilea skyrunner al lumii și Szabolcs Gyorgy – 3h:19min:07sec. La fete, pe primul loc a sosit Maite Maiora Elizondo – 3h:56min:00sec, a doua skyrunneră a lumii, urmată de Gianina Tănase – 4h:14min:54sec și de Ingrid Mutter – 4h:47min:18sec. La traseul Buta, pe primul loc la băieți a venit Robert Hajnal – 2h:24min:54sec) iar la fete, Iuliana Chiriac – 3h:04min:32sec. Clasamentul complet se găsește aici.

Triatlon

E o realitate care nu mai poate fi contestată: la multe curse de triatlon numărul participanților e mai mare decât la multe din competițiile de alergare, inclusiv cele cu tradiție. Aflat la a treia ediție, Mogoșoaia Triathlon a strâns la start 105 participanți (dintre care 5 la debut) numai în proba olimpică și 136 în proba sprint (44 debutanți). Lor li s-au adăugat 77 de ștafete. Câștigători au fost Ciprian Bălănescu – 1h:48min:33sec și Toma Albert Szuszana – 2h:18min:18sec în cursa mai lungă și respectiv Alex Diaconu – 55min:04sec și Liliana Burghelea – 1h:15min:21sec în proba sprint. Rezultatele complete sunt aici.

Duatlon

În schimb, Duatlonul Țării Bârsei rămâne o cursă mică, dar prietenoasă. Circa 100 de participanți în cele două probe (tură lungă – cu alergare 11 km și tură scurtă – alergare 9 km) care au reușit să înfrunte cu stoicism ploaia, vântul și vremea rece din zona masivului Postăvaru. Rezultatele sunt disponibile pe site-ul concursului.

Și altele

Câteva din informațiile de interes, din lumea alergării.

O veste tristă, pentru început, din păcate. Pe 24 mai, unul dintre cei mai vârstnici și destoinici alergători români, Gheorghe Moșion a fost accidentat de un motociclist pe o șosea de centură din Arad. El a decedat pe 12 iunie, urmând să fie înmormântat la Tulcea.

Patru dintre participanții români la Ultrabalaton de anul acesta au organizat o discuție publică unde au povestit despre cum s-au pregătit și ce obstacole au avut de depășit în acest concurs. O înregistrare video aici.

Dinu Țurcanu povestește pe blogul personal cât de interesant și de util a fost să participe la o tabără de antrenament în alergarea montană. Dacă nu mă înșel, e prima de acest fel organizată la noi.

Foto: Facebook – Diva in bocanci

Comments

comments

Previous

Dacă e aventură, aventură să fie!

Next

Ruptură de menisc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also