Știri pe scurt. Cursele și numai
Mergem iarăși pe mâna celor de la Ro Club Maraton, care au numărat circa 35 de evenimente de alergare în săptămâna 18-25 iunie. Multe crosuri, unele inedite. Noi, vom consemna acum doar competițiile cele mai importante, cele oficiale. Iar la urmă, o mini-rubrică surpriză.
Maraton șosea
La zece ani de la prima ediție, Maratonul DHL Ștafeta Carpaților revine în actualitate, pe același traseu și în aceeași bună organizare. Concursul, desfășurat pe 20 iunie, a avut probe de maraton, semimaraton și ștafetă, plus un cros pentru copii. La maraton (unde au fost 43 de finișeri) câștigători au fost Ioan Moisă – 2h:59min:56sec și respectiv Mara Moroșan – 3h:33min:20sec. La semimaraton (124 finișeri) primii au fost Adrian Iordache – 1h:17min:14sec și respectiv Bianca Băstucescu – 1h:44min:12sec. Rezultatele complete sunt disponibile aici.
Skyrunning
Când ai circa 600 de participanți, premii consistente, câțiva alergători de talie mondială la start (nu, nu e o exagerare), un traseu superb ca priveliște însă drăcesc de greu, nu poți să zici decât că respectiva cursă are toate ingredientele necesare pentru a fi un succes. Așa a fost și în cazul Retezat Skyrace (20 iunie). Două trasee principale: Custura – 28 km, cu 2.300 m diferență de nivel și Buta – 22 km și 1.300 metri diferență de nivel și o probă pentru începători – Valea Mării – 7 km și 300 metri diferență de nivel. Pe traseul cel mai lung, la băieți a câștigat Ionuț Zincă – 3h:03min:51sec, al doilea skyrunner din lume, urmat de Zaid Ait Malek – 3h:06min:37sec, al treilea skyrunner al lumii și Szabolcs Gyorgy – 3h:19min:07sec. La fete, pe primul loc a sosit Maite Maiora Elizondo – 3h:56min:00sec, a doua skyrunneră a lumii, urmată de Gianina Tănase – 4h:14min:54sec și de Ingrid Mutter – 4h:47min:18sec. La traseul Buta, pe primul loc la băieți a venit Robert Hajnal – 2h:24min:54sec) iar la fete, Iuliana Chiriac – 3h:04min:32sec. Clasamentul complet se găsește aici.
Triatlon
E o realitate care nu mai poate fi contestată: la multe curse de triatlon numărul participanților e mai mare decât la multe din competițiile de alergare, inclusiv cele cu tradiție. Aflat la a treia ediție, Mogoșoaia Triathlon a strâns la start 105 participanți (dintre care 5 la debut) numai în proba olimpică și 136 în proba sprint (44 debutanți). Lor li s-au adăugat 77 de ștafete. Câștigători au fost Ciprian Bălănescu – 1h:48min:33sec și Toma Albert Szuszana – 2h:18min:18sec în cursa mai lungă și respectiv Alex Diaconu – 55min:04sec și Liliana Burghelea – 1h:15min:21sec în proba sprint. Rezultatele complete sunt aici.
Duatlon
În schimb, Duatlonul Țării Bârsei rămâne o cursă mică, dar prietenoasă. Circa 100 de participanți în cele două probe (tură lungă – cu alergare 11 km și tură scurtă – alergare 9 km) care au reușit să înfrunte cu stoicism ploaia, vântul și vremea rece din zona masivului Postăvaru. Rezultatele sunt disponibile pe site-ul concursului.
Și altele
Câteva din informațiile de interes, din lumea alergării.
O veste tristă, pentru început, din păcate. Pe 24 mai, unul dintre cei mai vârstnici și destoinici alergători români, Gheorghe Moșion a fost accidentat de un motociclist pe o șosea de centură din Arad. El a decedat pe 12 iunie, urmând să fie înmormântat la Tulcea.
Patru dintre participanții români la Ultrabalaton de anul acesta au organizat o discuție publică unde au povestit despre cum s-au pregătit și ce obstacole au avut de depășit în acest concurs. O înregistrare video aici.
Dinu Țurcanu povestește pe blogul personal cât de interesant și de util a fost să participe la o tabără de antrenament în alergarea montană. Dacă nu mă înșel, e prima de acest fel organizată la noi.
Foto: Facebook – Diva in bocanci