marți, septembrie 10 2024

Şase ani de la o mare performanţă. Şi răspunsul la întrebarea: ce legătură este între alergare, abandon şi mascote?

constantina dita

de Cosmin Năzdrăvanu

Campionatele Europene

Desfăşurate în perioada 12-17 august, Campionatele Europene de Atletism de la Zurich au reunit la start peste 2000 de atleţi reprezentând 50 de ţări, în total 47 de probe. Notăm câteva rezultate ale alergătorilor români, cărora mascota „Colly” (vaca simbolică pe plaiurile eleveţiene) nu le-a purtat prea mult noroc:

  • Marius Ionescu, cel mai bun maratonist român al momentului, a abandonat la jumătatea probei de maraton; după primii 21 km el ocupa locul 25 (1h:07min.14): „Îmi pare rău că nu am putut încheia cursa. Nu caut scuze, nu am avut ceva anume, dar pur şi simplu nu a fost ziua mea. Am simţit că nu pot continua şi am fost nevoit să mă opresc”. Detalii aici.
  • Bianca Răzor a terminat pe locul 6 în finala probei de 400 m.
  • Marius Cocioran a terminat al 20-lea în cadrul probei de 50 km marş, acolo unde francezul Yohann Diniz a reuşit un record mondial (3h23:33).
  • Cristina Casandra s-a clasat pe locul 12 din 14 în finala probei de 3000 m obstacole.
  • Mirela Lavric a terminat pe ultimul loc în finala de 800 m (dupa ce obţinuse locul 4 în calificări, cu timpul de 2min:01,24, rezultat sinonim cu cea mai bună performanţă personală a sezonului).
  • ştafetele României de 4×100 masculin şi 4×400 feminin au ratat calificarea în finalele probelor; la feminin, Pastor, Nunu, Moroşanu şi Răzor au ratat la mustaţă calificarea în finala probei, terminând pe locul 9.
  • Cătălin Câmpeanu s-a clasat pe 7 în finala de la 100 m.
  • Andreea Ogrăzeanu nu a mai luat startul în semifinalele probei de 200 m din cauza unui traumatism pe muşchii posteriori ai coapsei.
  • Angela Moroşanu a avut o evoluţie slabă în seriile de la 400 m garduri, reuşind un modest loc 20. Mai multe rezultate aici.

Curse montane

Ghinion pentru alergătorii de la 2X2 Race. Din cauza vremii nefavorabile, cursa a fost scurtată, competiţia desfăşurându-se numai spre Negoiu (nu şi spre Moldoveanu). Câştigător la „elită” a fost Palici Viorel-Andrei, cu un timp final de 2 ore şi 37 minute (timp intermediar Negoiu: 1h 25min). La „echipă2X2”, au terminat pe primul loc Bălan Silviu şi Dumitrescu Andrei, cu un timp de 2h 52 (timp intermediar Negoiu 1h 30min). La „echipă X1-X2” au câştigat Cosmin Szekely Papp şi Andrei Bălăşan, în 2 ore şi 8 minute (timp intermediar Călţun 1h 3min). Citeşte clasamentul detaliat.

Maratonul Via Maria Theresia, desfăşurat sâmbătă, 16 august, în Munţii Călimani, a adunat la start peste 200 de sportivi. Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat şi Marcel Iureş, Amalia Enache, Eduard Novak, Doina Pană. La maraton, câştigători au fost Petrică Hogiu (3h45min) la masculin, respectiv Bogdana Diaconu (5h59min) la feminin. La semimaraton, Alin Florin Cioacă a terminat pe locul 1 la masculin (1h58min), respectiv Iuliana Găleanu la fete (2h40min) . Vezi rezultatele complete.

Tot pe 16 august s-a desfăşurat Runsilvania Wild Race. Cele două trasee (Profesionişti şi Hobby) s-au ţinut în Munţii Apuseni – Masivul Vlădeasa, în zona Cascadei Vălul Miresei şi Pietrelor Albe. Vezi rezultatele complete.

Ionuț Zincă a avut o nouă prezență meritorie în competițiile internaționale. Prezent la startul Pikes Peak Ascent (cursă de circa 13 mile, cu o diferență de nivel pozitivă de 2382m), Zincă a reușit să se claseze pe locul zece. Cursa, care a inclus și o probă maraton de 26 de mile, a fost declarată de World Mountain Running Association drept Campionatul mondial al alergărilor montane. Mai multe detalii aici.

Maraton de şosea

Cu ocazia celei de-a patra ediţii a Maratonului Recunoştinţei, Ilie Roşu a intrat în rândul alergătorilor cu cel puţin 100 de maratoane alergate. Desfăşurată la Târgu-Jiu, pe 17 august, competiţia a cuprins distanţele de maraton, semimaraton, 15 km şi 8 km, fiind organizată de asemenea şi o ştafetă pentru copii (42X1 km). Traseul a trecut pe lângă Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Coloana Infinitului, monumentul lui Tudor Vladimirescu şi Mausoleul Sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu. La eveniment a fost prezentă şi Constantina Diţă, care a dat startul şi a efectuat festivitatea de premiere. De amintit că celebra noastră alergătoare devenea, pe 17 august 2008, campioană olimpică în proba de maraton la Olimpiada de la Beijing. Proba de maraton de la Târgu-Jiu a fost câştigată de Vasile Tilibaşa, în timp ce la semimaraton s-a impus spaniolul Oscar Campos Guillen. La maraton feminin a câştigat Diana Vlad, respectiv Cornelia Munteanu la feminin. Vezi rezultatele complete.

Triatlon

Triatlon Fără Asfalt la Munte este numele unei competiţii desfăşurate sâmbătă, 16 august, aproape de Bucureşti, mai precis la Ceraşu-Slon, jud. Prahova: 1000m de înot (lacul Măneciu), pedalat 21km prin pădure (pe malul Telejenelului) şi alergare pe o distanţă de 7km până sub vârful lui Crai şi înapoi. Triatlonul a adunat la start peste 100 de sportivi. De remarcat că celebrul Pasta Party de la cursele de alergare a fost înlocuit aici de Sarmale Party. Pe plan sportiv, menţionăm locurile întâi: la Open Masculin Individual a câştigat Ciprian Bălănescu (1h:54min:09.0 timp total; 0:16:16.6 înot, 1:06:06.3 bicicletă, 0:31:46.1 alergat), iar la Open Feminin individual a învins Hajnalka Jakab-Benke (2h:20min:17.5 timp total; 0:17:54.0 înot, 1:23:09.1 bicicletă, 0:39:14.4 alergare). Pe echipe: la categoria Ştafetă 120+ ani – câştigători au fost cei de la „Semimaraton Negoiu Lespezi” (2:35:19.6 timp total), în timp ce la Ştafetă sub 120 ani – câştigatori la masculin au fost cei de la Gates&Buffet (2:31:22.0), iar la mixt echipa Trăiesc Sanatos (2:10:21.4). Vezi rezultatele complete.

Weekend foarte bun pentru Ciprian Bălănescu, cel mai bun triatlonist român reuşind, dupa competiţia de sâmbătă, să câştige şi Cupa României Isostar Triatlon de pe 17 august, de la Sfântu Gheorghe. Vezi rezultatele complete.

Foto: Radu Cristi

Comments

comments

Previous

Recomandare. Iorgovanu Night Run

Next

Voluntar. Transylvania 100k

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also