miercuri, noiembrie 29 2023

Ca niciodată, vremea rea a pus mari probleme participanților la concursurile de alergare montană.

alerg

Ultramaraton

*** Ediția a VI-a a Marathon 7500, una dintre cele mai dificile competiții de alergare montană din România, va rămâne în memoria participanților prin condițiile dificile pe care le-au avut de înfruntat. Vântul rece, ploaia, frigul și riscurile mari la care puteau să fie expuși alergătorii, i-au determinat în cele din urmă pe organizatori să suspende concursul în proba Elită (90km). După circa 11-13 ore de la start și după ce au parcurs cam două treimi din traseu, echipele au trebuit să se oprească pentru a nu-și asuma riscuri nepermise. În acel moment, în frunte se aflau echipa Ultrafood (Andrei Țale-Rober Hajnal) la masculin, echipa Team Inov-8 (Krzysztof Dolegogowski și Magda Ostrowska-Dolegoswska) la mixt și echipa PI-3.14 (Paula Dogaru și Iuliana Postică) la feminin. La start au fost 80 de echipe.

Modificări au fost și în proba Hobby (45 km), al cărei traseu a fost scurtat. În cele din urmă câștigători au fost: la masculin echipa Vertical Sport (Szekely Papp și  Cosmin Bălăşan Andrei ), la mixt Parâng Running Team (Munteanu Florin și Callewaert Cindy) iar la feminin echipa Paparițele (Papară Madalina și Papară Nicoleta). La start au fost 97 de echipe.
Rezultatele detaliate sunt disponibile aici.

*** Tot înainte de finișul planificat s-a terminat și TCSHRun, proiect care și-a propus Traversarea Carpaților de la Siriu la Herculane. Ar fi fost vorba de circa 400 de kilometri și de o diferență de nivel cumulată de + 20.000 metri. Numai că, dacă în cazul Marathon 7500 vremea rea a fost în Bucegi, alergătorii TCSHRun (Șerban Chiurlea și Corin Zinz, cărora li s-a adăugat cu o zi întârziere Daniel Mușat) au avut parte cam de aceleași condiții, în Făgăraș de data aceasta. Vineri seara, cei trei au decis să se retragă din creastă după ce parcurseră circa 190 de km în 53 de ore. ”La un moment dat au fost și câteva fulgere, am intrat sub creastă, grindina ne lovea furios, am pierdut marcajul și a trebuit să ne întoarcem. Imediat dupa Fereastra Mare a Sâmbetei ne-am dat seama că nu mai ajungem pe lumină la Bâlea. Era deja ora 18:00. Nu am fi reușit să mergem cu frontalele prin vijelia de afară, așa că am decis să punem punct și să ne păstrăm o ocazie deschisă pentru viitor”, scrie Șerban Chiurlea pe blogul său.

*** Puțin mai norocoși s-au dovedit Bogya Zoltan și Cristian Manea care au scăpat de vremea (prea) rea și pe 18 iulie și-au încheiat cu bine proiectul Meridionalii în alergare. Cei doi, cărora la un moment dat li s-au alăturat Szenasi Zoltan și Papp Csaba, au reușit să parcurgă 401 km în circa 7 zile, traversând în alergare cele mai înalte vârfuri din Carpații Meridionali, de la Predeal la Băile Herculane. Mai  multe detalii și ceva imagini pe pagina de Facebook a evenimentului.

Skyrunning

*** Poate ar fi trebuit să începem știrile prin consemnarea acestui nou succes al lui Ionuț Zincă. Acesta a reușit să se claseze pe locul doi în cadrul Dolomites Skyrace, cursă de circa 22 km, care a avut startul și sosirea la altitudinea de 1450 m, dar a presupus și urcarea până la altitudinea maximă de 3152m. Zincă a reușit să câștige locul doi, cu un timp de 2h:05min:20sec)  după o confruntare dramatică cu Tadei Pivk, pe care l-a întrecut cu doar o secundă. Pe primul loc s-a clasat Kilian Jornet, care pare de neînvins (timp 2h:03min:50sec).

Crosuri

*** Prima ediție a 3 Way Orienteering , un inedit concurs de alergare prin pădure, desfășurat la Borca (Neamț), a strâns la start circa 50 de participanți. Destinat sportivilor de orice nivel, traseul a fost  compus din puncte obligatorii, marcate pe o hartă cu cercuri roșii și coduri numerice. Între două puncte succesive au existat trei variante de parcurgere, alergătorii fiind liberi să aleagă traseul considerat optim. Rezultatele urmează să fie afișate pe site-ul concursului.

*** Circa 70 de alergători au participat la Brașov la prima ediție a crosului Mișcarea Face Bine. Concursul a avut două probe, un cros de 4km și un alt cros, de data aceasta cu obstacole, pe aceeași distanță. Rezultatele sunt pe site-ul competiției.

*** Tot la început s-a aflat și crosul Vaserului, o alergare de trail running de circa 9.3 km. Mai multe detalii pe site-ul organizatorilor.

Atletism

*** Am lăsat la urmă competiția destinată profesioniștilor: Campionatul Național de Atletism. Desfășurat timp de două zile, la Pitești, campionatul a strâns la start cam pe cei mai buni atleți români, care s-au întrecut în mai multe probe, inclusiv de alergare pe distanțe medii.

Consemnăm câteva rezultate: 10.000m: 1. Mădălina Florea – 34min:09sec, 2. Paula Todoran – 34min:29sec, 3. Liliana Danci – 34min:56sec. La băieți podiumul a fost: 1. Marius Ionescu – 29min:45sec, 2. Nicolae Soare – 30min:06sec, 3. Alexandru Corneschi – 31min:06sec.

În proba de 5.000m, cea mai bună fată a fost tot Mădălina Florea – 16min:47sec, în timp ce la băieți primul a terminat Nicolae Soare – 14min:26sec. Rezultatele complete sunt disponibile aici.

Aquatlon

*** Prima ediție a Campionatului Național de Aquatlon s-a desfășurat duminic 20 iulie, la Târgu Mureș. Proba elitelor, care a presupus parcurgerea a 2,5 km alergare, 1000 metri înot și din nou 2.5 km alergare a fost câștigată de către Ciprian Bălănescu și, respectiv, Andreea Gabos.

Foto: Silviu Bălan

Comments

comments

Previous

Sprinturile. O recenzie

Next

Pe gratis, la Atena!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also