marți, decembrie 3 2024
În ciuda titlului aparent de tabloid, informațiile sunt serioase și se referă la rezultatele și evenimentele cu alergare, ale sfîrșitului de săptămînă

Victoriile Denisei

Denisa Dragomir reconfirmă că este una dintre cele mai bune alergătoare montane ale momentului, asta după ce a reușit să cîștige, în două zile consecutive, două curse în Italia. Vestea bună este că rezultate excelente au obținut și Ingrid Mutter și Gyorgy Szabolcs. Mai întîi, pe 2 iunie, Dragomir a cîștigat Orobie Race, un ”vertical race” lung de 4,2 km și cu o diferență de nivel de 1100m. Ea a terminat în 50min:42sec, fiind urmată de Ingrid Mutter – 51min:37sec. La băieți, Szabolcs-Istvan Gyorgy a terminat pe locul 2, cu un timp de 41min:37sec, iar un alt român, Viorel Pălici pe locul 6, în 44min:06sec. Cursele de acest tip sunt extrem de intense, iar startul se dă individual, la interval de 20 de secunde, neștiind niciodată pe ce loc te afli de fapt.

Foto: Orobie Vertical / Sportdimontagna

Doar o zi mai tîrziu, în zona Lecco (un orășel aflat la 60km nord de Milano) se dă startul celei de a opta ediții a ResegUp (24km, +1800m). Participă, alături de alți peste 1000 de alergători, și cei patru sportivi din România, care aici concurează pentru echipa italiană Valletudo. Denisa Dragomir cîștigă cursa feminină cu un timp de 2h:35min:44sec (nou record al traseului), urmată fiind de colega și prietena sa, Ingrid Mutter – 2h:41min:49ec. În proba masculină, Szabolcs-Istvan Gyorgy termină din nou al doilea, în 2h:20min:45sec, iar Viorel Pălici al cincilea, cu un timp de 2h:23min:47sec.

Curse lungi

Întîmplarea face ca în acest week-end să nu fie nicio competiție clasică de alergare, ci doar unele de anduranță. Mai întîi să amintim de Ultrabug, o cursă lungă de 115km ce se parcug în trei zile (se aleargă 42km, 50km și 8km). Startul s-a dat vineri 2 iunie, din Fundu Moldovei (a fost ediția a patra). Nu au fost încă afișate rezultatele finale, dar la masculin a cîștigat Robert Hajnal.

Al doilea concurs, ProPark Adventure, s-a desfășurat în județul Neamț, a avut startul cu o zi înainte și a avut un profil mai aparte, fiind un clasic adventure race. A inclus și o probă de trail running, dar și probe de orientare turistică, ciclism montan, kayaking, alpinism. Distanța finală de parcurs – circa 300km. La unele din posturile de control s-au desfășurat și probe speciale, dintre care amintim cîteva, în relatarea lui Bogdan Ilie: ”a trebuit să degustăm sarmale moldovenești și să spunem rețeta exactă, să găsim într-un sat o casă cu un liliac sculptat în elementele decorative, să găsim în pădure opt tipuri de plante după poze, dar cea mai tare a fost proba „de căcat” în care trebuia să recunoaștem, din opt tipuri de fecale ale unor animale, pe cel de zimbru. Organizatorul care ne explica cum să recunoaștem în funcție de unde trăiește și cu ce se hrănește animalul, scoate la un moment dat un cuțit și, tacticos, ia un vârf dintr-un rahat și îl bagă în gura spunîndu-ne că o altă metodă este să găsim căcatul cu conținut mare de tanin. Rămânem stupefiați. Toți organizatorii sunt serioși, iar noi nu știm ce reacție să avem. Apoi, ni se spune că de fapt acela era cu Finetti. (…) Am mai avut de făcut rapel la 5 dimineața în vârful muntelui și de tras la caiac, probabil vreo 15 km sau mai mult (…) Mult mtb , multă bicicletă în spate prin albiile râurilor, prin păduri neumblate, prin noroaie, multă orientare la busolă, de fapt asta e esența, e un concurs de orientare pe distante uriașe în care practic nu trebuie să te dai înapoi de la nimic”. Nu că ar conta prea mult, dar rezultatele finale sunt disponibile aici.

Și, în fine, pe 3 iunie, a avut loc Zărnești Challenge, o cursă de alergare cu obstacole, ediția a patra. Probe pentru amatori (8 km, 30 obstacole) și pentru elite (16km, 60 obstacole). Rezultatele ar trebui să se vadă aici.

În încheiere, să mai spunem că singurul cros a fost ColorRun, desfășurat la Timișoara.

Fără asfalt

Numele oficial al concursului este Triatlon Fără Asfalt Intersport la mare și e concursul care dă startul sezonului de triatlon. A opta ediție, locul clasic de desfășurare (stațiunea 2 Mai), circa 1000 de participanți (incluzînd aici și copiii și echipele de ștafetă). Probe: 1000m înot în mare, 32km cu bicicleta și 6 km alergare. A cîștigat ”clasicul în viață” Ciprian Bălănescu 1h:52min:10sec, iar la feminin Maria Szakacs – 2h:18min:31sec. Rezultatele complete se găsesc aici.

 

Comments

comments

Previous

Companiile și sportul. Niște date

Next

[P] Magnesium 400 + B Complex - soluția optimă pentru deficitul de magneziu și vitamina B

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also