joi, februarie 22 2024

Îmi era dor de un  studiu al cercetătorilor… americani, de data aceasta.

Astfel, specialiștii de la Universitatea din Pittsburgh au constatat că felul în care merge o persoană este un indicator pentru longevitate tot atît de bun precum factorii de risc clasici (vîrsta, sexul, indicele de masă corporal, tensiunea arterial, folosirea sau nu a unui stimulator cardiac, existența unor boli cornice, trecutul de fumător).

Pe scurt, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că speranța de viață este cu atît mai mare, la ambele sexe, dacă viteza obișnuită de deplasare a persoanei depășește un metru pe secundă. Viteza medie de deplasare a participanților la studiu a fost de 0,92 metri pe secundă.

Cercetarea a fost realizată pe baza unor informații culese în perioada 1985-2000 pe un eșantion de 34.485 de persoane, a căror vîrstă medie a fost de 73,5 ani.

Mersul necesită energie, un control al mișcărilor și pune la lucru mai multe organe – inima, plămânii, sistemul nervos, circulator și cel muscular”, au declarat autorii studiului. Un mers mai încet ar putea fi un semn al deteriorării gradului de funcționare a acestor organe și sisteme.

Chiar dacă nu se referă la alergat, o concluzie se impune: cine aleargă mai repede, la o vîrstă mai înaintată, are un nivel de sănătate mai ridicat. Aștept confirmare din partea cercetătorilor.

Comments

comments

Previous

Francisco Lazaro

Next

Se poartă sezonul acesta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also