sâmbătă, aprilie 20 2024
A doua ediție a acestui concurs propune nu doar un traseu inedit, în singura deltă urbană din țară, ci și o modalitate de a contribui la salvarea țestoaselor de apă

Sun Plaza în parteneriat cu Asociația Parcul Natural Văcărești te invită pe 28 septembrie la cea de-a doua ediție Sun Challenge.

Anul acesta vor fi trei distanțe de concurs: 5 km, 10 km și 21 de km. Semimaratonul va fi parcurs în bună parte prin interiorul Parcului Natural Vacărești, pe poteci de trail.

Vor fi acordate 84 de premii (produse, servicii, bani)  în valoare totală de peste 51.000 lei.

Până pe 10 iulie, taxele de participare sunt 80 de lei (pentru proba de 5 km sau 10 km) și 90 de lei (pentru proba de 21 km).

Din 11 iulie până pe 21 septembrie, taxele de participare vor fi: 100 de lei (pentru proba de 5 km sau 10 km) și 120 lei (pentru proba de 21 km).

Plata taxei de înscriere se face prin transfer bancar, în contul Asociației Club Sportiv Adrenallina Media, deschis la UniCredit Bank, RO80BACX0000001448179001, cu mențiunea „TAXA CONCURS”.

Accesează acest link ca să te înscrii și să alergi în singurul parc natural dintr-un mediu urban din țară!

Mai multe detalii pe Facebook și website.

Toți banii din taxele de înscriere vor merge către Administrația Parcului Natural Văcărești, care îi va folosi în programele de conservare ale țestoasei de apă (Emys orbicularis) din parc, singura specie de țestoasă semiacvatică nativă din fauna României.

La nivelul României, țestoasa de apă este clasificată ca o specie vulnerabilă, afectată de degradarea, distrugerea și fragmentarea habitatelor. Populațiile sunt amenințatate de poluare, desecări, colectarea în scopul comercializării și uciderea deliberată sau accidentală de către pescari sau conducători auto.

Pentru a proteja cele aproximativ 50 de țestoase care viețuiesc în Parcul Natural Văcărești, participanții de la prima ediție Sun Challenge Văcărești (din 2018) au donat taxele de înscriere pentru a le proteja căminul și a le ajuta să își păstreze habitatul. Au fost amplasate insule de sorire și s-au demarat lucrările pentru amenjarea a 1000 de metri de plajă dedicată depunerii ouălor țestoaselor.

A doua ediție a competiției sprijină în continuare țestoasele de apă pentru că este momentul ca Administrația Parcului Natural Văcărești să treaca la nivelul următor – asigurarea supraviețuirii populației pe termen lung prin creșterea numărului de țestoase din parc și crearea condițiilor necesare pentru dezvoltarea puilor.

Astfel, taxele participanților vor fi utilizate pentru crearea unor “grădinițe pentru țestoase”, microhabitate necesare juvenililor. Puii de țestoase nu sunt buni înotători și au neapărată nevoie de zone amenajate special (cu apă puțin adâncă, capabilă să se încălzeasca rapid, lipsite de stuf și bogate în surse de hrană).

Parcul Natural Văcărești este prima arie protejată urbană a țării, cel mai mare spațiu verde al capitalei. Aici au fost identificate deja peste 150 de specii de păsări, multe dintre ele fiind specii protejate.

 

 

Comments

comments

Previous

Record european la 3.000m

Next

Virginitatea păstrată prea mult riscă să devină defect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also