vineri, decembrie 1 2023

Se spune că acest gen de eveniment a apărut în urma unui pariu pus după o beție cruntă. Nu e chiar așa, dar nici departe de adevăr. Cert e că swimrunning e un gen de concurs de anduranță în care se înoată și se aleargă între mai multe insule.

ottilo
ÖTILLÖ. Se pronunță aproximativ ”o ‘till o” și în suedeză înseamnă”de la o insulă la alta”. E ultima modă în competițiile hard, de anduranță și, pentru moment, se practică doar în Suedia, acolo unde condițiile geografice sunt optime.

La Ötillö (vezi și otillo.se) participă în echipe de două persoane care trebuie să parcurgă circa 75 de kilometri (65 km în alergare și 10 km  înot) între insulele Sandhamn și Utö din arhipeleagul Stockholm. Sunt în fapt 24 de insule pe traseu, care trebuie parcurs între răsăritul și apusul soarelui.

Concursul are loc la începutul lunii septembrie, dar participanții sunt deja selectați la ora când citiți aceste rânduri (la sfârșitul lunii ianuarie, mai exact). Selecția este extrem de riguroasă, dintre cele 120 de echipe participante doar 30 sunt desemnate prin tragere la sorți, restul pe baza unor criteria de calificare. Cererea e tot mai mare, chiar dacă taxa de participare e de aproximativ 1200 de dolari.

La Ötillö participă ”triatloniștii Ironman, starurile multisportive, cele mai bune echipe militare, dependenții de anduranță și alte genuri de nebuni”, după cum stă scris pe site-ul organizatorilor.

Se participă într-un costum de neopren care are însă mânecile și jumătatea de jos a picioarelor tăiată, pentru a se putea alerga. Traseul de alergare e prin pădure și pe porțiuni stâncoase și se parcurge cu ochelarii și casca de înot pe cap. Apa e rece, ba chiar foarte rece, mereu sunt valuri. Anul trecut pe traseu a înotat pentru mult timp și un elan, dar nu prea sunt alte pericole neașteptate.

Și acum câteva cuvinte despre cum a pornit această nebunie. Într-adevăr, a fost vorba de un pariu pus între trei localnici. Da, erau după o beție cruntă. Au pariat pe faptul că cine ajunge ultimul la capătul celor 75 de kilometri prin apă și peste insule plătește celorlalți un nou rând de băutură și cazarea la hotelul de lângă actualul loc de start. Ajunși la capăt nu au mai găsit locuri libere la hotel așa că au dormit cu toții în aer liber.

Pentru a avea totuși un câștigător al pariului au decis să refacă traseul anul următor, în actualul sens de parcurgere. Peste un alt an s-au gândit că e bine să organizeze și un concurs. Anul acesta Ötillö a ajuns la a noua ediție.

Sursă și foto: otillo.se

Articol publicat în revista Alerg #15.

 

Comments

comments

Previous

Ultima oră. Ghici cine vine la Forest Run?

Next

Știri pe scurt

3 comments

  1. Singurii romani care au participat la acest concurs sunt Vlad Metaxa si Razvan Radulescu, impreuna formand echipa Cetatea Brasovului la editia din 2013 si deja au fost admisi si la editia de anul acesta. Sa le uram multa bafta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also