sâmbătă, aprilie 13 2024

Nu se întâmplă în România, asta doar pentru că atleții noștri nu au câștiguri serioase. În Kenya însă s-a propus o impozitare suplimentară a veniturilor alergătorilor. Subiectul încă se discută.

Se știe deja că foarte multe din competițiile internaționale de alergare pe distanțe medii și lungi sunt câștigate de către sportivi kenyeni. Atât la feminin cât și la masculin, pe distanțe de la 5.000 metri până la maraton, multe dintre aceste curse, adesea bine remunerate, sunt câștigate de atleții africani.

În acest context, Autoritatea de Administrare Fiscală din Kenya (altfel spus, ANAF-ul lor) a propus ca veniturile atleților, obținute în afara țării, să fie impozitate.

Veniturile nu sunt chiar mici, estimările fiind de circa 2 miliarde de shilingi kenyeni pe an, adică aproximativ 18.4 milioane de euro, conform site-ului AllAfrica.

Subiectul a suscitat vii dezbateri. Dacă opoziția federației locale de atletism, cât și a sportivilor, este de la sine de înțeles, în dispută s-a amestecat și premierul țării. ”Ar fi o decizie greșită deoarece atleții sunt deja taxați în țările unde câștigă premiile. Dacă i-am taxa și în Kenya nu am face decât să îi demoralizăm”, a spus primul ministru Raila Odinga.

El a adăugat că oricum sportivii investesc banii în Kenya, contribuind astfel la dezvoltarea economică a țării. Totodată, a menționat și de contribuția pe care o alergătorii o aduc la creșterea prestigiului Kenyei în lume.

Subiectul este încă dezbătut, o decizie finală urmând să fie luată în curând.

Mai merită spus că mulți din banii câștigați de către sportivi au fost investiți în zona orașului Eldoret, unde alergătorii au construit case și clădiri de afaceri sau au cumpărat proprietăți. Eldoret este situat într-o regiune de unde se recrutează cei mai mulți dintre alergătorii de top ai Kenyei.

Comments

comments

Previous

Pentru femei și copii

Next

Să vorbim despre alergare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also