vineri, decembrie 1 2023

Pe 21-22 mai se va desfășura a treia ediție a  concursului de alergare montană “Transylvania100” și pregătirile au intrat în linie dreaptă pentru organizatori. Iar noutățile nu sunt deloc puține.

Întîi de toate, din acest an se va organiza și o cursă de sky running, de 30 km, cu nimic mai prejos decît cursele consacrate de 100 km si 50 km.

Cele trei curse sunt răsplătite  cu puncte de calificare UTMB de către International Trail Running Association, ITRA, după cum urmează: cu 5 puncte / 100K, cu 3 puncte / 50K și cu 2 puncte / 30K. Dificultatea traseelor a primit: 9 puncte / 100K și 50K și 11 puncte / 30K, dificultatea maximă fiind  de 12 puncte.

Ca urmare a introducerii cursei de 30 km, organizatorii au venit cu o completare la regulamentul concursului, referitoare la posibilitatea schimbării cursei „din alergare”. Astfel, alergătorii înscriși la cursele de 100 km și 50 km, care din diferite motive – forma slabă în ziua concursului, depășirea timpului limită etc – vor putea să-și schimbe opțiunea “din alergare” și să concureze la cursa de 30 km.

Această schimbare se poate face doar la punctul de control de la ieșirea din Hornul Mare (km 14), unde cele două curse se despart de cea de 30 km și numai după informarea unui oficial de cursă!

t1

La fel, alergătorii înscriși la cursa de 100 km pot trece la cursa de 50 km doar la punctul de control Peștera (km 26), în aceleași condiții de mai sus. Modificarea opțiunii este valabilă și pentru echipe unde, spre exemplu, unul dintre echipieri poate continua cursa la 100 km, iar celălalt la cea de 50 km / 30 km sau ambii pot trece la cea de 50 km / 30 km, alergînd solo.

Această modificare va favoriza misiunea celor aflați în dificultate, dar care pot totuși obține medalie de finisher și punctele pentru UTMB puse în joc. Totuși, cei care își schimbă opțiunea nu sunt eligibili pentru podiumul de premiere, dar vor fi prezenți în clasament.

Startul curselor ultra  – 100k si 50k va avea loc la ora 6:00, iar cel al cursei de 30k, la ora 8:00.

Deoarece mulți dintre cei înscriși la ediția de anul trecut au avut dificultăți la procurarea sacului de supraviețuire din folie, organizatorii au decis, ca o alternativă, să accepte prezentarea unei folii simple de supraviețuire în completarea kitului de start obligatoriu.

Organizatorii mai recomandă folosirea busolelor clasice în locul celor existente ca aplicații pe telefoanele mobile, ce devin inaccesibile în cazul descărcării bateriei.

Tot în sfera recomandărilor intră și pregătirea de către concurenți a unor articole suplimentare de echipament  – îmbrăcăminte, bețe, colțari etc – avînd în vedere condițiile meteo dificile și temperaturile scăzute posibile la data concursului.

Se mai recomandă tuturor concurenților, dar în mod expres celor de la cursa de 100 km completarea pachetului de start cu un dispozitiv GPS, foarte util in secțiunile de gol alpin, pe timp de noapte sau/și ceață deasă.

Pentru a răspunde celor îngrijorați de urcarea prin Hornul Mare, organizatorii spun că ultimii aproximativ 200 m vor fi amenajați special: se va monta coardă și se vor săpa trepte în zăpadă, dacă va fi cazul. Pe secțiunile parcurse noaptea se vor monta lămpi și benzi reflectorizante.

Hărțile traseelor se pot consulta pe site – www.transylvania100k.com, iar hărțile track GPS vor fi trimise prin e-mailul de confirmare a înscrierii fiecărui concurent în parte. Pe lîngă punctele de control trasate pe hărțile de concurs, vor fi instalate și alte puncte de observatie: Hornul Mare, Babele etc.

Cine dorește să fie voluntar este rugat să scrie un mesaj la adresa transilvania100k@yahoo.ro.

Pînă acum, la concurs s-au înscris 300 de concurenți din 20 de țări, printre care se numără nume cunoscute din România, precum  Robert Hajnal sau din străinătate, respectiv Nerea Martinez Uruzzola (Spania). Termenul limită de înscriere este 11 mai 2016.  Concurenții români beneficiază și anul acesta de o reducere considerabilă la înscriere.

Comments

comments

Previous

Trei

Next

Kids Races Runfest. Veste bună pentru copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also