joi, decembrie 12 2024
S-a discutat destul de puțin despre prima prezență a unor sportivi români la CM de 100km, desfășurat recent în Croația (despre rezultatele obținute, locurile 70 și 72, respectiv două abandonuri, am scris aici).  În plus, în mediul online, unul dintre sportivii participanți și-a justificat abandonul prin argumente la limita rizibilului: a refuzat voit sprijinul oferit de echipa FRA, pentru că nu a avut încredere în aceasta. Să fim mulțumiți așadar de rezultate? Ce fel de viitor gîndim pentru ultramaratonul românesc de șosea? Se poate vorbi de indisciplină pe baza acuzațiilor la adresa FRA? La aceste întrebări, președintele Federației Române de Atletism, Florin Florea, oferă un prim punct de vedere. Vor urma și altele

Cum vi se par rezultatele de la Campionatul Mondial de 100 km, sunteţi mulţumit de ele?

Sunt mai multe aspecte, nu se poate analiza dintr-un singur punct de vedere. Dacă analizăm din perspectiva faptului că am deschis calea organizării și a participării la competiţii internaționale de ultra de şosea, asta înseamnă că am făcut un pas mare înainte. Aici s-a văzut diferenţa între tot ce se aleargă prin România, unde toată lumea se dă mai mare sau mai mic în funcţie de situaţie şi realitatea la nivelul profesioniștilor. Acolo poţi să-ţi vezi nivelul.

Deci, din punct de vedere al deschiderii, al faptului că Federaţia încearcă să aducă la acelaşi nivel tot ce înseamnă alergare în România, este un mare succes. E un mare succes că am reuşit ca doi sportivi să termine o cursă, cu Ioniţă în prima jumătate a clasamentului, ceea ce înseamnă că îşi poate gândi un plan pentru viitor.

Au plecat toţi cam tare şi nu s-au adaptat foarte bine, pentru că nu au avut experienţa unei asemenea curse. Din punct de vedere strict al performanţei – cât a alergat japonezul de pe primul loc şi cât a alergat Ioniţă -, este evident că suntem unde ne e locul. Asta asta ne e valoarea, locurile 70-72 (detalii aici).

Dar nu putem gândi doar la nivelul acesta, sportivii noștri s-au legitimat de doar câteva luni, abia au devenit profesionişti, cu ghilimele de rigoare, la CM este un alt nivel. Dacă vor să continue treaba asta, este foarte bine, federaţia nu face decât să le pună la dispoziţie condiţiile, ei să vină să alerge.

Care este, așadar, strategia FRA pe acest segment, al ultramaratonului de șosea?

La anul vom face şi campionat naţional, unde vom avea şi probă de 100 km şi de 50 km. De fapt, ne luăm după Croaţia, tot o ţară fostă comunistă, dar care e mult înaintea noastră ca organizare. Încercăm să ţinem şi noi pasul cu ceea ce se întâmplă afară. În plus, vom organiza la anul, la Brașov, un Campionat Mondial pe distanța de 50 km. Şi aici încercăm să facem ce fac cei de afară. Adică? Îşi găsesc parteneri, pentru că altfel sunt costuri mari. Până acum făcea astfel de competiţii doar ministerul, acum încercăm să atragem şi primăriile. Eu nu am făcut altceva decât să am o discuţie cu primarul de la Braşov.

E scumpă organizarea unei astfel de competiţii?

Nu e scump. Săptămâna aceasta vom avea o conferinţă de presă la Braşov, unde vom semna contractul între FRA, Primăria Braşov şi IAU (Asociația  Internaţională de Ultraatletism). Cred că va fi în jur de 150 – 160.000 de euro, depinde câte vrem să facem. Sunt nişte elemente de bază, apoi dacă vrei să dai un premiu, o transmisiune tv, zone de recuperare, preţul creşte. Noi facem un calcul pentru un nivel mediu. Ne gândim la 40 de ţări. Reprezentanţi ai SUA, Japoniei sau Africii de Sud nu am cum să-i aduc altfel decât prin organizarea unei astfel de competiţii. Dacă vom putea organiza în fiecare an astfel de competiţii, fie montane, fie de şosea, până când vom avea o pistă circulară ca să putem organiza şi în sală, ar fi excelent. Asta este strategia Federației, este simplă

Avem totuşi foarte puţini sportivi la nivelul de ultra…

Păi nu poţi avea sportivi buni dacă nu le oferi câteva lucruri, condiţii ca afară, să aibă posibilitatea să se verifice cu alţii şi să le dai posibilitatea să facă parte dintr-un lot. Şi trebuie să încurajezi orice formă de alergare. Iar ei vor alege, cei care vor pistă, montan şi aşa mai departe. Eu am început un turneu prin ţară, pe la primării, să le explic că legea asta nouă le dă posibilitatea să investească la nivel de copii şi juniori. Dacă se va face asta vom câştiga în următorii ani. Dacă stai într-un sportiv, s-a terminat fenomenul. Există potenţial, dar nu mai e cum credeam noi până acum.

Să ne întoarcem la CM 100 km, cât a costat federaţia participarea la eveniment?

Cred că vreo 2500 de euro, maxim.

Pentru abandonul celor doi sportivi, Mariana Nenu şi Ioan Moisa, aveți vreo explicaţie?

Cred că pentru abandonul lor trebuie să dea explicaţii antrenorii lor şi ei personal. Nu ştiu. I-au prins crampele.

Vă întreb pentru că au apărut unele afirmații pe facebook ale sportivei Mariana Nenu care spune că nu a folosit propriile susţinătoare de efort pentru că nu a avut încredere în echipa de suport (vezi print screen mai jos).

Ah, nu, vă rog, nu sunt un adept al facebook-ului.

E important, totuşi, domnule preşedinte…

E treaba ei. Trebuia să ia de la echipa de suport pusă la dispoziţie de organizatori, pentru că toți aveau aceleaşi lucruri la dispoziție. Nu vreau să comentez chestii scrise pe facebook. Dacă are acuzaţii, să le facă în scris. Nu pot comenta lucruri de pe facebook. În momentul în care un sportiv are ceva de comentat există o comisie tehnică, să vină cu antrenorul ei. Eu am fost acolo cu ea, am stat tot timpul, dar nu vreau să comentez.

Poate că a fost deranjată de faptul că nu a fost alături de ea antrenorul ei?

Acolo, în astfel de delegaţii, nu se duc [antrenorii personali], [acesta] putea să-şi plătească, e problema lui. Dar repet, eu nu comentez lucruri de genul ăsta. Eu am discutat cu ea şi cred că e un lucru extraordinar că a putut veni la o astfel de competiţie. Şi-a dat seama care este nivelul la profesionişti şi dacă vrea să facă astfel de lucruri, federaţia asigură un spaţiu în care să se manifeste, cu criterii, cu posibilitate de a veni la control. Dacă vrei să se valideze un record trebuie să vii la control. Ioniţă a fost la două controale până acum ca să-şi omologheze recordurile, pentru că nu se poate altfel. Oamenii [au la dispoziție]toată organizarea federaţiei, care [la rândul ei ]se organizează după [regulile] IAAF şi a organizaţiei mondiale IAU. În concluzie, nu avem altceva de discutat, decât să se respecte regulile. Cine doreşte să vină, e binevenit. Restul sunt discuţii, e părerea ei. Eu nu am citit ce a ascris pe facebook, vă spun sincer.

Care a fost echipa de suport la această competiţie?

Am avut un singur cadru medical, Sebastian Bularda, la patru oameni pe care i-am avut acolo. Mai ales că nu aveai ce face, decât să le dai apă şi ce cerea fiecare. Plus că erau echipele de suport ale organizatorilor, e un cadru standard. În plus, sportivii veneau pe rând, băieţii mai repede, apoi fetele. Stătea câte un sfert de oră, până venea următoarea. Sebastian Bularda este un specialist pe partea de recuperare, kinetoterapie şi e și maseur, a fost şi la Campionatul European de 24 de ore. Cred că s-a specializat cel mai mult din România pe partea asta. Mariana Nenu, după două ore şi ceva, a acuzat o crampă sau ceva. Prima dată a spus că va câştiga campionatul, după care a zis că o doare nu ştiu ce. A recunoscut fata că este altceva la Campionatul Mondial.

Şi eu îi felicit pe toţi, inclusiv pe ea. Pentru că a fost cea mai bună dintre cei care au dorit totuși să participe la 100 de kilometri, [la acest Mondial]. Pentru că nu am avut foarte mulţi doritori. Ea a avut curajul să se înfrunte cu cei mai buni pe plan mondial, e o chestiune de curaj. Că nu a terminat cursa… sunt convins că ea poate spune cel mai bine ce s-a întâmplat.

Dar nu aţi auzit pe nimeni spunând că a refuzat susţinătoarele pentru că nu a avut încredere în echipa de suport.

A fost acolo şi dl Moisa, care s-a oprit înaintea ei. Eu nu am auzit de aşa ceva. Au fost la masă împreună, au fost la recuperare împreună, chiar nu ştiu despre ce e vorba. Eu cred că nu s-a exprimat corect, dacă a scris aşa ceva. Mie mi s-a părut o fată normală. Am discutat ulterior despre organizarea mondialului, nu a fost nimic în neregulă.

*Captură foto cont Facebook:

Comments

comments

Previous

Maraton. Nou record mondial. Unul impresionant

Next

Ultra. Invitație la film

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also