vineri, septembrie 20 2024

Portret de bărbat ce a ajuns la și a depășit criza vârstei de 40 de ani. Acum fuge de criză. Și fuge tot mai mult.

Mugurel
S-a apucat de alergat prin 2009, cu doar cîteva luni înainte de a deveni cvadrigenar. Pur și simplu a simțit nevoia să își sfideze soarta. La acel moment avea 90 de kilograme, fuma de mai bine de 20 de ani, ducea o viață nu tocmai ordonată. S-a decis însă brusc să producă o schimbare în felul său de a fi, în viața sa. Radicală. Dintr-odată a decis să nu mai fumeze și să se apuce de alergat. A dat cu tifla vieții lui de pînă atunci.

Desigur, nu i-a fost ușor. Dar i-a ieșit. “Toți știm ce înseamnă să renunți la obiceiurile rele care îți plac“, spune acum. Prima alergare a fost un chin, aproape s-a tîrît cale de trei kilometri. După patru luni alerga însă 3000 de metri în 12 minute și 20 de secunde. Ajunsese la 74 de kilograme și se simțea tot mai puternic, mai plin de viață și vigoare.

A început apoi să își dorească să alerge un maraton. 42 de kilometri și 195 de metri. Gîndul a venit oarecum natural, alerga tot mai mult, tot mai repede. A luat-o totuși treptat, a alergat primii 21 de kilometri fără să se oprească, apoi a trecut la 42, ba chiar a terminat cu bine și primul maraton montan.

I-a fost greu, tare greu uneori, însă nu s-a oprit. S-a accidentat, a exagerat din entuziasm, nu a știut întotdeauna cum să se odihnească sau cum să facă recuperarea. În 2010 a alergat însă cam toate competițiile importante din România, ba chiar a participat și la curse de triatlon.

Îi place spiritul de competiție, e un alergător competitiv și ambițios acum, fără a degenera însă în vanitate goală. Mereu cu zîmbetul pe buze, inspiră forță și bucurie.

În februarie 2011 a decis – din nou brusc și sfidător față de o viață obișnuită – să alerge șapte semi-maratoane în șapte zile consecutive. De șapte ori cîte 21 de kilometri. La sfîrșitul unei zile de muncă petrecută pe un șantier, muncă grea desigur, la sfîrșitul unei zile în care invariabil își plimbă o oră cîinele în parc, Mugur Frățilă a găsit puterea de a alerga șapte zile, consecutiv, cîte 21 de kilometri.

Ulterior, a continuat să alerge, să meargă pe bicicletă și să înoate. Tot mai mult. A terminat câteva curse de IronMan.

Săptămâna aceasta a împlinit 45 de ani. A decis să îi serbeze în mod inedit: a alergat 100 de kilometri prin București.

Desigur, unii aleargă și mai mult și mai repede. Desigur, nu a făcut niciun record. Dar mult mai important, și doar pentru el, Mugur Frățilă a dovedit încă o dată că rămîne ceea ce este: un sfidător al unei vieți obișnuite.

Comments

comments

Previous

Crosuri pentru copii și părinți

Next

Probleme în atletismul de performanță

3 comments

  1. Nu, la inceput nu a avut un antrenor. Ulterior, mai ales de cind s-a apucat si de triatloane, a inceput sa se antreneze constant, citind despre diferite programe de antrenament, schimbind sfaturi cu alti sportivi mai experimentati.

  2. daaaaa, si a facut numai „probleme” a ridicat multa lume din fotoliu, din cauza lui m-am apucat de triatlon, acum ma antrenez pentru half ironman si la anu’ de ironman, numai el e vinovat.
    Multumesc Mugur pentru exemplu si pentru sfaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also