duminică, mai 29 2022
Cîteva rezultate și proiecte de alergare montană

Dacă despre cele întîmplate la Marathon 7500 am scris deja, aceasta fiind singura cursă a week-endului, să vedem ce altceva s-a mai întîmplat sau e în plină desfășurare la acest capitol:

# E provocator să alergi avînd pe fundal vîrful Eiger din Elveția, care se înalță semeț pînă pe la 3970 m altitudine. În zonă, pentru al cincilea an consecutiv se desfășoară Eiger Ultra Trail, o cunoscută cursă de alergare montană, care are patru probe. În ultimul week-end, mai mulți alergători români au participat la concurs, avînd rezultate ce merită consemnate. Întîi de toate, să spunem că la proba E51 (51km, +2600m) Lazăr Sângeorzan (62 de ani) a venit primul la categoria de vârstă, cu un timp de 7h:25min:8sec și pe locul 54 la general. În proba cea mai lungă, E101 (101km, +6700m) Radu Milea a terminat pe un meritoriu loc 11 la general, cu un timp de 12h:39min:18sec. Este cel mai bun rezultat al său într-un concurs internațional. ”Am urcat foarte bine în Elveția, nu cred că am urcat niciodată așa. Mă uitam pe Strava și am segmente mai bune decât cel de pe locul 3, pe urcări. În plus, am stat destul de puțin în puncte, deci am fost eficient și în ce privește alimentația și hidratarea”, a spus Radu Milea pentru 4run.ro. Un alt român în cursă, Alex Cosmin Petruț, a sosit al 35-lea, după 14h:36min:04sec.

# Alpii se pot traversa precum a făcut-o cîndva Hanibal, dar și de-a lungul lanțului muntos, pe un parcurs de 1.138 km, ce se poate străbate în alergare sau zburînd cu parapanta. Red Bull X-Alps este una dintre cele mai dificile curse de anduranță de lume, iar Toma Coconea a reușit să participe și anul acesta, pentru a opta oară consecutiv (Coconea e singurul sportiv care a bifat toate edițiile). El a terminat pe locul 11, la doar 271 km de punctul de sosire (Regula concursului spune că acesta se termină la 24h după ce primul sportiv ajunge la finișul de la Monaco). Competiția a fost cîștigată de  elvețianul Christian Maurer, după 10 zile 23 ore și 23 de minute. “A fost o cursă solicitantă, cu multe momente cheie în care deciziile au făcut diferența. Am început competiția în forță, însă alți atleți au ales alte rute care le-au fost mai favorabile pentru zbor. Eu am încercat să recuperez, însă totul ține de moment. Noua regulă cu oprirea cursei după 24 de ore, nu 48 cum a fost în anii precedenți, a pus și mai multă presiune pe noi. Oricum, m-am bucurat de cursă, de coechipieri și am fost mândru că am pus steagul României încă un an pe harta celei mai dificile competiții de anduranță din lume”, a spus Toma Coconea.

# De la începutul acestei luni, Soveresan Andrei-Gratian e angajat într-un proiect ambițios: parcurgerea în alergare, exclusiv cu mijloace proprii, a întregului lanț carpatic ce se întinde în România. Altfel spus, el a pornit de la Sighet și speră să ajungă în jurul datei de 24 iulie la Orșova, după ce va parcurge un traseu de circa 1500km. La ora redactării acestei știri el a parcurs deja o bună parte din traseu, plecînd din Turnu Roșu. Detalii despre aventura sa se pot afla de pe pagina Arc peste Carpati. Proiectul lui Sovereșan, dacă va fi dus cu bine la bun sfîrșit, ar însemna realizarea ”celui mai rapid timp cunoscut” (Fastest Known Time) de traversare a Carpaților.  Totodată, proiectul are o componentă umanitară, strîngîndu-se bani pentru construirea unui spital privat pentru copii cu afecțiuni oncologice (pentru detalii vezi 1leu.org, iar donații se pot face și pe pagina Galantom. Traseul urmat de Andrei Sovereșan se poate urmări și aici.

# După ce a traversat de mai multe ori România (alături de alți alergători), Șerban Chiurlea și-a propus să traverseze și arcurile carpatice din România. Anul acesta a venit rîndul Carpaților Orientali, așa că pe 17 iulie, alături de colegul și prietenul său Corin Zinz a pornit din munții Rodnei, urmînd ca pe 26 iulie să ajungă în munții Vrancei, la capătul unui traseu lung de 465 km. Chiurlea rămîne adeptul unei abordări individuale a alergării, nedorind ca proiectele sale să fie mediatizate excesiv și nici nedîndu-le o tentă umanitară. Cîteva detalii și mai multe imagini despre proiectele sale anterioare pot fi găsite aici.

Comments

comments

Previous

Atletism. Avem un viitor?

Next

Raiffeisen Runners. Esmeralda-Maria Bejan

1 comment

  1. Ce sporturi extreme fac unii si la ce competitii participa. Bravo baieti! Sustinem Romania . Ps: Prea multa adrenalina in toate sporturile sponzorizate Red Bull .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also