marți, decembrie 3 2024

După mai bine de o săptămînă de testare a modelului Biom A de la Ecco am ajuns la niște opinii care, chiar dacă nu sunt definitive (în fond, e doar experiența mea la mijloc), sper să ofere totuși o mai bună  perspectivă asupra acestor pantofi de alergare.

Am împărțit opiniile în mai multe categorii.

Aspect
Primul lucru pe care l-am spus cînd am văzut modelul Ecco Biom A a fost: „hm, interesant!”. Chiar arată diferit – oarecum sofisticat și mai „tehnic” – decît toate modelele de pantofi de alergare existente în clipa de față pe piața din România.

Ok, am eu o slăbiciune pentru culoarea verde deschis… Dar, indiscutabil, forma e armonioasă, există un echilibru între culori și restul elementelor de design (deși “moțul“ din vîrf cred că putea fi mai mic), au o simplitate elaborată, ce mai, arată chiar foarte bine.

Și totuși există un dezavantaj aici, cel puțin pentru persoane de genul meu. Fără să aibă ceva țipător, dimpotrivă, pantofii aceștia am impresia că prea atrag privirile. Ok, nu mă deranjează ca unii alergători să întoarcă – din cînd în cînd – capul după mine, dar aș vrea să o facă pentru că le place cum alerg, nu că sunt intrigați de încălțările pe care le port.

Materiale de fabricație
Mi-a plăcut foarte mult la modelul testat faptul că e fabricat din piele naturală de iac (există totuși un model Ecco Biom A și din material textil).

Am alergat pe vreme rece, umedă (aș fi vrut să fi fost și ploaie, pentru a-i testa în aceste condiții, dar nu a fost să fie) și pot spune că mi-am simțit picioarele mult mai protejate, contra frigului și a umezelii, decît în mod normal.  În plus, picioarele au respirat foarte bine, deoarece pielea de iac e perforată cu – se pare – suficiente orificii, de diferite dimensiuni.

Spre dezamăgirea lui Grizon, nici acest model nu are totuși funcția de tușit.

Încă un amănunt, de interes pentru alergătorii ecologiști: pielea de iac e tăbăcită manual (nu se folosesc produse chimice) și importată direct de la comunități de șerpași din Nepal, ajutînd astfel la dezvoltarea economiei locale.  Revenind… restul pantofului (vezi imagine) e confecționat dintr-un material plastic, despre care nu știu să spun nimic suplimentar.

Detalii tehnice
Mi se pare demn de remarcat faptul că modelul are un profil înalt. Astfel, grosimea tălpii la vîrf și mijloc este de 15 mm iar la spate (acolo unde vine călcîiul) de 23 mm. Ecco a vrut se pare, să fie, consecvent cu obiectivul asumat, respectiv de a  fabrica un model care să permită o alergare apropiată cît mai mult de cea naturală, reducînd în consecință din protecția asigurată de o talpă mai groasă.

Totodată, “curbura” interioară a pantofului este mai redusă decît la majoritatea modelelor pe care le cunosc. Bănuiesc că acest lucru a fost făcut tot pentru a se permite o călcătură cît mai naturală, favorizînd alergarea pe jumătatea din față a labei piciorului și nu pe călcîi.

Altfel, aș aprecia că:
– Amortizarea oferită de Ecco Biom A este una mai curînd fermă. Modelul nu are talpă groasă, nici pernă de aer, nici gel în talpă și nu favorizează alergarea greșită, pe călcîi.

– E un model cu o flexibilitate foarte bună. Acest lucru permite o rulare naturală a tălpii.

– Suportul oferit este unul mai puțin ferm, dar suficient. Altfel spus, modelul nu are o talpă lătăreață, ci urmează forma piciorului și permite o pronație normală. În plus, a fost prevăzut cu un mic “pinten” pe exteriorul pantofului de alergare, care oferă suport suplimentar.

În alergare
La început am avut o senzație de disconfort. În timp ce alergam simțeam că nu am stabilitate suficientă, că suportul oferit de încălțări e parcă prea redus. M-am acomodat însă repede și, fiind atent la modul de alergare, corectîndu-l, am reușit să mă simt tot mai bine în acești pantofi.

Cu certitudine, Ecco Biom A are o aderență foarte bună. Am alergat pe pistă de tartan, pe asfalt, pe pămînt și nu am avut deloc probleme, să alunec mai exact. Reamintesc totuși, nu am alergat pe suprafețe umede.

 

Aderența s-a dovedit foarte bună la sprinturi. Dacă în alergare de tempo totul a fost ok, în sprint acești pantofi mi-au plăcut cel mai mult. Asta nu înseamnă că sunt un model pentru probe de viteză ci că par foarte buni pentru alergări medii și lungi (10km, semi-maraton). Eu am alergat cu ei, cel mai mult, circa 10 km.

Este însă un factor de disconfort, căruia nu i-am găsit soluție. Deoarece pe talpa pantofilor sunt prevăzute mai multe striații dintr-un material plastic mai rigid, în timpul alergării se aude continuu un țăcănit surd, dar sîcîitor. Nu am reușit să mă obișnuiesc cu asta.

Concluzii
Modelul Biom A de la Ecco este rezultatul mai multor ani de cercetări, în care specialiști în biomecanică și sportivi profesioniști au încercat să realizeze un pantof de alergare care să permită cît mai mult o alergare apropiată de cea naturală.

Biom A nu se adresează – evident – amatorilor de alergare desculță și nici chiar celor care preferă pantofii minimaliști. Sunt cumva un mix, adaptînd cîteva din caracteristicile alergării “barefoot” și încorporînd totodată tehnologie modernă.

Nu în ultimul rînd, Biom A nu se adresează doar alergătorilor semi-profesioniști și profesioniști (conform producătorilor, e recomandat maratoniștilor cu sub 4min/km) ci și celor care consideră că nu trebuie să te uiți la bani cînd e să alegi calitate. În România, Biom A se comercializează la un preț de circa 900 de lei.

Alte amănunte despre modelul Biom A sunt disponibile aici.

Comments

comments

Previous

Nou record pe Everest. Și unele pericole

Next

Gata, de acum o facem virtual!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also