joi, decembrie 12 2024

Nici nu îți vine să crezi că o femeie aparent atât de fragilă este pasionată de competițiile de anduranță.  Aleargă maratoane, merge cu bicicleta pe munte, iar în această vară a terminat o cursă IronMan. Alina Ursu (Trofin) spune însă că e doar o persoană căreia îi place mișcarea și care încearcă să se bucure de tot ceea ce face. Ultima parte a unui interviu care a apărut în revista Alerg #8.


Alerg: Ce este mai greu pentru tine: să termini un maraton de bicicletă sau unul de alergare?
Este cu siguranță mai greu să termini un maraton de alergare. Deși la competițiile de bicicletă (mai ales MTB) trebuie să te concentrezi mai mult și ești destul de solicitat fizic, un maraton implică foarte multe, cel puțin pentru mine: să fiu pregătită psihic și să reușesc să mă motivez când apar problemele fizice. Curse de alergare pe șosea nu prea am făcut, în afară de câteva crosuri și semi-maratoane, iar singurul maraton de șosea a fost cel de la Oradea, de la IronMan. Deocamdată îmi plac mai mult maratoanele montane, aici îți folosești mai multe grupe musculare, iar faptul că faci mișcare în natură nu se compară cu alergarea pe asfalt.

Alerg: Cum te motivezi în timpul unei competiții?
Mi-am format obiceiul ca să-mi setez înainte de cursă un target pe care știu că îl voi putea atinge. De exemplu, calculez cam ce timp ar trebui să fac până într-un anumit moment al cursei dacă aș merge încet, iar în timpul cursei când ajung în punctul respectiv și văd că sunt înaintea timpului calculat mă motivez să merg și mai repede. Toate cursele le pornesc cu ideea că nu se știe cine va câștiga, așa că mereu trag de mine pentru a realiza un timp cât mai bun, indiferent pe ce loc mă clasez la finalul cursei.

Alerg: Ce echipament folosești în competiții? Folosești susținătoare de efort sau băuturi energizante?
La alergare am puțin echipament: o pereche de adidași Asics Gel-Nimbus 12, pentru șosea și Salomon XTWings 2 pentru off-road. Am un MTB de la Cube – Access (model de fată) și pentru șosea am o cursieră făcută din piese, pe un cadru Raleigh de fată. Hainele sunt din Decathlon, în cea mai mare parte. Pe de altă parte, în funcție de tipul cursei aleg geluri (de la Sponser, High5 și Isostar), de asemenea băuturi isotonice, mai ales de la Isostar (accept mai ușor gustul acestora). Nu îmi plac batoanele de la nicio firmă, mereu când am încercat să le utilizez am avut diverse neplăceri.

În timpul cursei beau multă apă (mult mai multă decât la antrenamente), iau geluri în puncte ale traseului pe care mi le stabilesc înainte și, dacă sunt curse de anduranță, încerc să mânânc constant mâncare normală (dacă intră!) de la sandvișuri cu  pui și cașcaval la biscuiți, fructe uscate etc, cam ce se găsește în punctele de alimentare. În general îmi place să mânânc sărat, iar gelurile trebuie să fie singurul lucru dulce.

Alerg: Care crezi că sunt calitățile necesare unui sportiv amator care practică mai multe discipline? Și, în context, care sunt calitățile și defectele tale?
Cred că singura calitate pe care trebuie să o aibă un sportiv amator este sa-i placă sportul. Cât despre mine, consider că principala mea calitate este accea că am niște bune aptitudini sportive, îmi este relativ ușor să învăț ceva legat de sport. Spre exemplu, am învățat să merg pe bicicletă la 20 de ani.  În plus, progresez repede, fără prea mult efort. Principalul meu defect este lenea, mi-a fost  greu să mă antrenez chiar și pentru IronMan, dar am reușit să mai corectez asta cu ajutorul “antrenoruluiˮ meu, Gabriel (soțul meu). Împreună ne mai motivăm reciproc să ieșim la antrenamente.

Alerg: Care e cursa sau rezultatul la care ții cel mai mult?
Indiscutabil, Bucegi7500, tura mare (Elite), la care am participat în anul 2010 alături de Cosmina Preoteasa. Am format echipa Green Team și am terminat în 31 de ore și 50 de minute. A fost o cursă grea pentru mine, dar am reușit să o planificăm foarte bine și să ne încadrăm în timpul propus. După acea cursă am căpătat foarte multă încredere în mine și în capacitatea mea de a termina competițiile la care mă înscriu.

Alerg: E vreo cursă anume la care visezi să participi?
Sunt mai multe curse în lume la care mi-ar plăcea să particip, atât maratoane de șosea (la Berlin, spre exemplu), competiții de bicicletă  (Salzkammergut Trophy), dar cel mai mult aș vrea să ajung cândva să particip la IronMan Hawaii.

Alerg: Cum îți influențeaza sportul viața profesională sau pe cea de familie?
A fost destul de greu anul aceasta să combin sportul cu facultatea (am terminat anul 6 la Facultatea de Medicină Dentară), cu mersul la un cabinet, dar în general are efecte benefice asupra mea. Dacă fac sport (fie că alerg sau merg pe bicicletă) am un tonus mai bun, mă concentrez mai bine și am rezultate mai bune în tot ceea ce fac.

Alerg: Ce e mai greu: să termini un IronMan sau să faci o operație stomatologică dificilă?
Nu prea se pot compara cele două lucruri, decât prin faptul că pentru ambele trebuie să te pregătești destul de serios, trebuie să-ți placă ceea ce faci și trebuie să te implici total. Unde pui pasiune se văd rezultatele.

Comments

comments

Previous

”Fac sport și mă simt bine”

Next

Crosul Societății Civile la București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also