2h:00min:25sec. Omul sau tehnologia?
O întrebare care nu are un răspuns definitiv. Asta, deoarece – cu toate că pe 5 mai am asistat la un superb efort uman, în care kenyanul Eliud Kipchoge a reușit cel mai rapid maraton alergat vreodată -, rezultatul său este într-o mare măsură și ”victoria” tehnologiei folosite.
Omul
La cei aproape 33 de ani ai săi, kenyanul Eliud Kipchoge – actualul deținător al titlului olimpic la maraton – este indiscutabil cel mai bun alergător al momentului. Și tot cu certitudine el va intra în istoria acestei probe ca primul om care a fost foarte, foarte aproape de realizarea unui vis ce pare încă imposibil: alergarea distanței unui maraton sub 2 ore.
Sîmbătă, pe pista Circuitului de Formula 1 de la Monza, trei atleți est-africani au încercat în cadrul proiectului Breaking2, inițiat de Nike, să realizeze acest lucru.
După cum spuneam, Kipchoge a făcut o cursă senzațională, la un ritm incredibil. El a alergat ca un metronom cam pînă la km 35, a încetinit vizibil pe următorii 5 km și a încercat să sprinteze pe final, reușind în cele din urmă acest timp deja pomenit, de 2h:00min:25sec.
Dar să vedem cum au fost spliturile lui Kipchoge pe 5 km. De notat că el ar fi trebuit să alerge 14min:13sec / 5km sau 2min:50sec.30/km pentru a fi reușit să coboare sub două ore:
- Km 5 – 14min:14sec (+1sec față de timpul optim)
- Km 10 – 14min:07sec (-6sec )
- Km 15 – 14min:13sec (0 sec)
- Km 20 – 14min:15sec (+2sec)
- Km 25 – 14min:14sec (+1sec)
- Km 30 – 14min:17sec (+4sec)
- Km 35 – 14min:17sec (+4sec)
- Km 40 – 14min:27sec (+14sec)
Concluzia ar fi că Eliud Kipchoge a alergat mai tare decît oricare alt maratonist a făcut-o vreodată în istorie (o medie de 2min:51sec/km), însă nu a putut în niciun moment să fie aproape în mod real de recordul dorit. Spus altfel, cursa lui ar fi trebuit să fie cu circa 150 de metri mai scurtă pentru a se putea coborî sub timpul de 2 ore.
Ceilalți doi atleți participanți la proiectul Breaking2, au rezistat ritmului infernal doar pînă pe la jumătatea cursei. Etiopianul Lelisa Desisa a ”ieșit” din cursă pe la aproximativ km 16 (asta și pentru că a avut două luni în care nu s-a putut antrena la capacitate maximă din cauza unor probleme medicale), terminînd în final într-un timp de 2h:14min:10sec. Etiopianul Zersenay Tadese a pierdut și el ritmul undeva pe la jumătatea distanței și a trecut linia de sosire în 2h:06min:51sec, ceea ce reprezintă însă o îmbunătățire majoră a recordului său personal de 2h:10min:41sec.
Tehnologia
Trebuie spus din capul locului că cursa de la Monza nu a fost una tipică. Deși s-a alergat pe o distanță exactă de 42,195 km (omologată de IAAF) tentativa de coborîre sub 2h și, de fapt, actualul timp realizat de Eliud Kipchoge nu poate fi recunoscut oficial ca un nou record mondial. Recordurile se fac de fapt în concursuri competitive.
S-a alergat pe o buclă de 2,4km (și nu într-un circuit), s-a alergat cu paceri folosiți special (numai Kipchoge a avut șase pe ultima jumătate a cursei, care au ținut ritmul alternativ, în total au fost 30) și nu în ultimul rînd s-a beneficiat de anumite avantaje tehnologice.
E vorba întîi de toate că în fața alergătorilor a mers tot timpul o mașină (a companiei Tesla) care nu doar că avea instalat un cronometru oficial (așa cum se anunțase la început) ci și un uriaș panou de oprire a vîntului din față / de tăiere a unui ”culoar” de aer. În plus, din mașină s-a proiectat tot timpul o rază laser care indica alergătorilor traseul optim. Există specialiști care spun (vezi site-ul Sportsscientists.com) că efectul de drafting (statul la plasă, în spatele mașinii) ar fi dus la îmbunătățirea cu circa 2sec/km a timpului obținut de Kipchoge.
Nu în ultimul rînd, s-a alergat cu un model de pantofi Nike Zoom Vaporfly Elite (destinat profesioniștilor) care are în talpă introdusă o placă de carbon, care conferă un recul puternic la contactul cu solul. Nike spune că acest model îmbunătățește performanțele sportive cu aproape 4% și deși cu certitudine acesta e un mesaj de marketing, rămîne de văzut dacă aceste încălțări – dacă vor fi folosite în curse oficiale – nu vor intra la capitolul ”dopaj tehnic”.
Dacă tot am pomenit cuvîntul ”marketing”, să notăm că proiectul Nike a fost intens comentat de presă, de pasionații alergării, iar transmisia llive pe pagina de Facebook a evenimentului a fost urmărită de circa 4,7 milioane de oameni. Toate acestea se vor traduce cu certitudine în vînzări bune pentru producătorul de echipament.
Pînă una-alta, efortul lui Eliud Kipchoge este unul extraordinar, recordul mondial la maraton rămîne la 2h:02min:57sec (Dennis Kimetto, Berlin 2014) și vor mai trece ani buni pînă cînd se va putea coborî oficial sub timpul de două ore.