luni, iunie 24 2024

Ultramaratonistul român Vlad Pop a reușit să cîștige cursa de 120 de mile, varianta mai  scurtă a ultramaratonului de la Cercul Polar de Nord

  • Cursa a început pe 7 martie. Vlad Adrian Crișan Pop (numele său complet) a parcurs cei 193 km în 35h:30min
  • Pe pagina de Facebook a concursului, organizatorii spuneau că Pop a reușit un ”rezultat fantastic”, acesta alergînd zîmbind tot drumul, de la start pînă la linia de sosire
  • Vlad Pop și-a propus ca prin participarea la această competiție să ajute copiii bolnavi de cancer. ”Vreau să creez 100 de burse pentru 100 de copii bolnavi de cancer din tabăra MagiCamp. Burse de 500 de lei pe lună, timp de 12 luni”
  • Pe de altă parte, la ora redactării acestei știri, în cursa lungă de 380 mile (618 km) a ultramaratonului e angrenat și bibliotecarul Avram Iancu, din Petroșani, care se află în grupul fruntaș.

În continuare, o relatare a cursei și planurilor de viitor ale lui Vlad Pop:

”La start, în Eagle Plains, am pornit cu -7°C si pe traseu am alergat la temperatura resimtita de -30°C. M-am simtit foarte bine pe vremea din Tinuturile Nordice, parca am fost in elementul meu si dealurile de la start la finish mi-au amintit de locurile din Cluj-Napoca unde ma antrenez. De parca am fost acasa. Cineva ma iubeste acolo sus pentru ca vremea a tinut cu mine deoarece nu am prins vanturi puternice sau viscol. Peisajul este uimitor si iti taie rasuflarea, dar pustietatea iti aduce aminte cat de fragila este viata, cat de usor poti in cateva minute sa-ti pierzi viata daca faci cea mai mica greseala.

Am ajuns pe 3 martie in Whitehorse, iar in ziua urmatoare am avut sedinta si verificarea echipamentului. Pe 5 martie am avut un exercitiu, la 2.5 km de Whitehorse, in care organizatorii ne-au testat sa se asigure ca stim sa montam bivuac-ul, cortul, sa ne facem mancare si sa se asigure ca sania nu are probleme. Pe 6 martie am plecat spre Eagle Plains care este in nord, la 861 km distanta. Pregatirea a fost 80% mentala, 10% echipament, 10% fizica. Gandul la copiii din tabara MagiCAMP mi-a dat motivatia de a termina cursa.

În cele 35 de ore si 30 min am avut ganduri frumoase si intunecate. La start m-am asezat la coada grupului si am pornit incet dorind sa-mi fac propriul ritm. Cu o energie incredibila am mers ca la antrenament, mi-am golit mintea, nu m-am gandit la distanta, la alti alergatori si am alergat cu sufletul.

Gandul la tabara mi-a adus amine de Mario, un baietel care a pornit in parcul de aventura si a avut un impas la o trecere. M-am dus la el sa-l ajut, dar nu a mai vrut sa continue. I-am propus sa se urce in spatele meu si sa trecem impreuna de portiunea grea. Se tinea strans de gatul meu si pas cu pas Mario ma incuraja pe mine ”Hai că poți Vlad. Mai ai un pic. Încă puțin și am reușit.” Impreuna am reusit. Astfel de experiente imi dau forta sa depasesc cele mai intunecate ganduri.

6633 Arctic Ultra este considerat probabil unul dintre cele mai dure ultramaratoane din lume. In ultimele șase luni nu am avut emotii sau frici legate de cursa. Am stiut scopul pentru care merg acolo si eram determinat sa termin cursa. M-am concentrat pe antrenamentele de alergat, crossfit arka, atletic med si tras de sanie. Echipamentul Mammut a fost foarte bun si m-a ajutat. Cu o zi inainte de start, la Eagle Plains, am avut emotii legate de frig. Frigul este si a fost motivul principal pentru care participantii au abandonat. Nu au avut degeraturi, dar au renuntat din cauza basicilor la picioare, transpirat abundent care apoi a inghetat, sau au cedat mental.

Cursa nu a fost pentru mine, a fost pentru copiii cu afectiuni oncologice din tabara MagiCAMP. Pentru ei am inițiat Programul de Burse pentru Educatie MagiCAMP. Vreau să ajut copii cu afectiuni oncologice să se reintegreze la școală, după lunile de spitalizare si să-i sprijin pe cei cu rezultate foarte bune la învățătură. Îmi propun sa adun fondurile necesare pentru a sustine 100 de copii cu burse in valoare de 500 de lei, timp de 12 luni, 6.000 lei per copil. Bugetul total este de 600.000 de lei.

La 6633 Arctic Ultra am redescoperit ca nimic nu poti face nimic singur, ca ai nevoie de increderea si sprijinul celorlalti.

Optimismul l-am primit de la copiii din tabara, ei m-au invatat sa ma bucur de viata, de familie, de prezent. Pentru ca maine s-ar putea sa nu mai fii. Traieste clipa, nu trai în trecut, nu visa la viitor, concentreaza-ți toate eforturile în prezent. Fii recunoscator ca poti alerga, ca ai o familie sanatoasa, ca ai un serviciu, acestea au fost cateva dintre lectiile primite de la copii.  Boala i-a maturizat, sunt foarte intelepti pentru varsta lor, sunt o lectie de viata pentru mine. Ei sunt inspiratia mea, forta mea pentru a castiga. Cu totii suntem invingatori, nu conteaza daca trecem primul linia de sosire sau ultimul.

Campania pentru cele 100 de burse educationale pentru 100 de copii cu afectiuni oncologice din tabara MagiCAMP nu se termina odata cu 6633 Arctic Ultra. Ea continua pana pe 31 decembrie 2019. Din bunatatea companiilor si a oamenilor am reusit sa strangem pana astazi suma necesara pentru 40 de burse. Le multumesc din suflet tururor celor care ma sprijina si sunt alaturi de mine. Contează orice donatie pe http://magicamp.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=7709&fbclid=IwAR3HLzGaYpRpO99iY2c0zATspx8kxiNFusMlDGGrHp65J-ucUOuRKrz_ZRY, sau în contul RO13INGB0000999905454114 (titular Asociația MagiCAMP).”

Foto: Weronika Murray, Evan Davies

 

Comments

comments

Previous

Cînd va fi sub 2h?

Next

Pe scurt. Rezultatele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also