marți, aprilie 16 2024

Brașoveanul Silviu Bălan a reușit să străbată în alergare creasta Făgărașului în 13 ore și 18 minute.

balan
Pentru pasionații de munte sau pentru alergătorii montani care nu se menajează, parcurgerea crestei Făgărașului e un vis. Un vis care trebuie împlinit cel puțin o dată în viață.

Creasta – ce are peste 80 de km – și pe parcursul căreia se înlănțuie cele mai înalte vârfuri din România, de peste 2500 metri – poate fi străbătută la pas în 3-4 zile (depinde de condiția fizică și de vreme), iar în condiții de iarnă, doar de către cei antrenați și pregătiți, în circa două zile.

Cam acesta a fost și parcursul lui Silviu Bălan, om de munte și unul dintre cei mai buni alergători de trail din țară. În 2008 a făcut prima dată creasta în patru zile. În 2012 a parcurs-o pentru întâia dată în condiții de iarnă, în două zile. Următorul pas, desigur, în alergare.

Așa că, duminică 12 iulie, dis de dimineață (6:00 am), Bălan a pornit de la vest la est, mai exact de la mănăstirea Turnu Roșu spre cantonul forestier Rudărița. La 10:37 era pe vârful Negoiu. La 12:00 ajungea la Lacul Capra, unde a avut un punct de alimentare. La 15:47 trecea de Fereastra Mare. Ajungea la punctul final după 13 ore și 18 minute.

Timpul acesta reprezintă un nou record (cel mai rapid timp cunoscut / Fastest Known Time) de parcurgere a crestei Făgărașului.

”Recordul nu a fost obiectivul meu principal, am vrut doar să parcurg creasta dintr-o bucată (…).Îmi pare rău că nu prea m-am bucurat de locuri în a doua parte a traseului, însă prima bucată m-a uns la suflet: răsăritul peste Valea Oltului și peste Țara Făgărașului m-a făcut să mă simt câteva momente în altă dimensiune”, spunea el pe pagina personală de Facebook.

La final, ceasul lui Silviu Bălan înregistra 81.6 km și 5890 metri diferență de nivel pozitivă. ”Nu pare cine știe ce timp, dar cine a mai fost prin Făgăraș își dă seama care-i treaba: în afară de prima urcare și de ultima coborâre, în rest a trebuit să fiu concentrat sută la sută în continuu, totuși vorbim de Custura Sărății, de Strunga Dracului, de La trei pași de moarte și multe alte porțiuni accidentate și tehnice, unde nu prea îți permiți să faci greșeli”.

Precedentul record de parcurgere a crestei Făgărașului îi aparținea clujeanului Zsolt Kovacs, care în 2011, pe 14 august, alerga același traseu în circa 15 ore și 30 de minute.

Până acum, creasta Făgărașului a atras destul de puțini alergători montani. Totul începe în ”epoca modernă”, în 2009, odată cu nașterea alergării montane ca fenomen de masă. Atunci, în 8 iulie, Alin Tănase și Cristi Ghilț parcurgeau traseul de mai sus în aproape 24 de ore. Doar două săptămâni mai târziu, pe 18 iulie,  echipa Șerban Chiurlea – Dan Lixandru realiza 20 de ore pe aproximativ același traseu.

În încheiere, să reamintim cuvintele lui Zsolt Kovacs, care explica astfel condițiile pentru parcurgerea crestei Făgărașului: ”Pentru asta am avut nevoie și de mult noroc cu condițiile meteo, dar și o logistică bine pusă la punct. Plus câțiva ani de antrenamente”.

Mai jos un scurt film despre cursa făcută de Silviu Bălan

 

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt. Doar personale

Next

Ceva știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also