vineri, martie 29 2024

Tradiționalul maraton de la Boston – cea mai veche competiție de gen din lume – a fost câștigat luni de către doi sportivi kenyeni: Sharon Cherop (la feminin) și Wesley Korir (masculin, în foto). Spre deosebire de anul trecut, când s-au înregistrat timpi fenomenali, anul acesta natura nu a fost deloc blândă, iar căldura și-a pus decisiv amprenta pe timpii finali.

Rezultatele câștigătorilor – 2h:12min:40sec pentru Korir și 2h:31min:50sec pentru Cherop – sunt cu 9min:38sec și respectiv 9min:14 sec mai slabe decât timpii de anul trecut. Ceea ce, la prima vedere, pare foarte mult.

Însă există explicații pentru această situație. Luni, la Boston, au fost circa 27 de grade Celsius pe întregul parcurs al cursei, iar soarele a strălucit continuu. Anul trecut, când Geoffrey Mutai a câștigat în incredibilul timp de 2h:03min:02sec temperatura exterioară a fost de doar 10 grade, iar vântul a bătut continuu din spate.

Confruntați cu căldura – fapt neobișnuit, înainte de start organizatorii au dat un avertisment prin care îndemnau alergătorii amatori ca mai bine să renunțe să alerge decât să se confrunte cu situația meteo – și atleții de elită au pornit într-un ritm mult mai încet.

La km 15 grupul atletelor a trecut în 55min:15sec (cu 5min:06sec mai încet decât în 2011), iar bărbații în 46min:48sec (cu 3min:03sec mai mult decât anul trecut).

Cursa băieților este una interesantă din perspectiva strategiei. S-a mers încet la debut, aproximativ în același ritm până pe la jumătatea cursei, când un grup de trei alergători (Geoffrey Mutai, Matthew Kisorio și Levy Matebo) a încercat să se desprindă, accelerând. Numai că Mutai,  considerat mare favorit, avea să „se rupă” pe la kilometrul 30, abandonând, iar ceilalți încetinind vizibil.

Spre exemplu, Kisorio, care în final se va clasa pe locul 10, avea să alerge ultimii 2.2 km ai cursei cu un pace de 4min:39sec/km (!!!). Și Matebo avea să fie depășit pe final de acest necunoscut Wesley Korir, victoria lui fiind evident una a răbdării, a unui tempo constant, fără accelerări bruște, adaptat la condițiile meteo. Korir a rămas mereu în grupul fruntaș (în general în poziția a șasea), a păstrat un pace de 3min:05sec – 3min:10sec / km, ceea ce i-a permis să avanseze constant în timp ce cei din fața sa încetineau. Cu 2.2 km înainte de finiș era pe poziția a treia, însă a alergat cel mai tare această ultimă porțiune, câștigând în final.

Cursa feminină a avut o poveste ceva mai simplă, Sharon Kerop aflându-se mai tot timpul în frunte, însă fără a forța, fără ruperi bruște de ritm.

Lecția Bostonului? Una simplă, valabilă inclusiv în cazul atleților de performanță: nu te joci când este foarte cald, un ritm moderat și constant fiind mai potrivit.

Cele mai multe din informații au fost preluate de pe site-ul www.sportsscientists.com, care conține multe alte date de interes.

Rezultatele finale sunt disponibile aici. De notat că atleții kenyeni au ocupat primele trei locuri atât la masculin, cât și la feminin.

Foto: washingtonpost.com

Comments

comments

Previous

Este ora Etiopiei?

Next

Numerele mele câștigătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also