joi, aprilie 18 2024

Se întâmplă mai mereu ceva spectaculos la maratonul de la Berlin. Fie că se doboară recordul mondial masculin (cum s-a întâmplat de două ori în ultimii ani), fie că au loc evenimente dramatice (vezi abandonul lui Haile Gebresselasie, moment care a marcat începutul declinului său), întotdeauna iese de o poveste la Berlin. Nici anul acesta nu a fost altfel, chiar dacă un posibil nou record nu a fost să fie.



A fost însă o cursă dramatică, câștigată cu un avans de o secundă (și cât de rar se întâmplă asta la maraton) de către kenyanul Geoffrey Mutai, care a reușit să reziste asaltului continuu (dar parcă nu atât de convingător, iar asta cu siguranță va alimenta multe dezbateri) al compatriotului său debutant, Dennis Kimetto.

Mutai a plecat în fruntea unui pluton de cinci alergători, printre care se aflau debutanții Kimetto și Kipsang, dar și Jonathan Maiyo, plasat printre favoriți după obținerea unui timp de 2h:04min56sec în cadrul maratonului de la Dubai.

Dar timpul înregistrat de plutonul fruntaș la kilometrul 30 a reprezentat un prim indiciu că recordul mondial nu va fi doborât, moment în care Mutai a crescut viteza, îndepărtându-se de restul alergătorilor, alături de Kimetto. Acesta din urmă a rezistat și încercării lui Mutai de a se distanța după trecerea kilometrului 40, dar nu a reușit să îl depășească, trecând linia de finish la doar o secundă diferență.

După cum spuneam, recordului mondial nu a căzut. Cu un timp de 2h:04min:15sec, Mutai s-a aflat la mai mult de jumătate de minut distanță de recordul stabilit anul trecut de Patrick Makau (2h:03min:38sec) tot în capitala Germaniei, al cărui traseu este considerat ca fiind unul dintre cele mai rapide din lume. Podiumul masculin a fost completat de un alt debutant kenyan, Geoffrey Kipsang, la o diferență de 1 minut și 57 de secunde de câștigătorul competiției.

De fapt, kenyenii au dominat autoritar cursa, ocupând primele nouă locuri ale clasamentului. Fără a fi o concluzie completă, asta arată încă o dată că sportivii din această țară par mai curând interesați de premiile din marile competiții decât de performanță la jocurile olimpice sau la campionatele mondiale, unde nu au obținut rezultate tot atât de bune.

Dar să revenim la Berlin. Primele două locuri ale podiumului feminin au fost ocupate de atletele etiopiene Aberu Kebede, cotată drept favorită, cu un timp de 2h:20min:30sec, respectiv de Tirfi Tsegaye. Locul trei a fost câștigat de atleta ucraineană Olena Shurno.

Peste un milion de fani au umplut străzile Berlinului pentru a-i încuraja pe cei peste 34.000 de participanți, dar și pentru a-l vedea pe Mutai încercând să doboare recordul mondial, după eșecul său de a se califica la Jocurile Olimpice de la Londra.

Comments

comments

Previous

”Nebunii” ies la rampă

Next

ViitorPlus te invită să alergi pentru Pădurea Copiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also