miercuri, aprilie 17 2024

De câteva zile, un important cotidian de sport vorbește pe un ton bombastic, dar confuz, despre un produs miraculos care ar da energii nebănuite. Lucrurile sunt însă mult mai simple. E vorba despre un susținător de efort folosit în mod curent de către mulți sportivi și de efectele sale asupra performanței sportive.

”Sucuri întăritoare”. ”Bombe” de vitamine. Punguțe miraculoase. Posibil caz de dopaj?. De vreo două zile, Gazeta Sporturilor comentează gestul fotbaliștilor de la Steaua care în timpul unui recent meci au băut de două ori, în timpul jocului, din niște misterioase recipiente pline cu un lichid galben.

Abia astăzi, oarecum, misterul a fost rezolvat. Jurnaliștii menționează că de fapt e vorba de produse Isostar, niște shot-uri de energie mai exact, care conțin cafeină, guarana, ginseng. Deci nimic ilegal, nimic ieșit din comun.

Produsele acestea sunt cunoscute de orice alergător amator, iar alți sportivi profesioniști (din ciclism, atletism, sporturi de echipă etc) le folosesc în mod constant. Acum nu știu dacă în cazul celor de la GsP a fost vorba doar de un asumat stil jurnalistic emfatic, dar confuz, de a trata acest subiect sau pur și simplu de ignoranță.

Pentru mai multe informații, am vorbit cu Adelina Păsat, manager al companiei Nutrivita, unicul importator și distribuitor autorizat al produselor Isostar în România.

”Produsele Isostar sunt alimente cu destinație nutrițională specială – alimentele adaptate pentru un consum muscular intens, în special destinate sportivilor, în conformitate cu Directiva 2009/39/CE a Parlamentului European, Anexa 1, pct. 5.

Isostar folosește la prepararea produselor sale numai ingrediente alimentare, iar produsele sunt garantate anti-doping. Periodic, laboratoare independente realizează teste ale produselor și certifică lipsa oricăror substanțe ilicite.  Produsul se utilizează conform indicațiilor de pe ambalaj, în timpul efortului sportiv sau în pauzele de efort”, spune Adelina Păsat.

Produsul folosit de fotbaliștii de la Steaua, Isostar Energy Shot, este un concentrat energetic cu conținut ridicat de cofeină – 99mg/shot (echivalentul a circa două cești de cafea) și este recomandat înainte sau în timpul efortului sportiv de lunga durată și intensitate, având o mare putere de energizare. Acesta conține extrase de ginseng și guarana, este bogat în vitamina C (135% din doza zilnică recomandată), ajutând astfel la combaterea senzației de oboseală.

Spre deosebire de multele dintre energizantele existente pe piața din România, nu conține taurină și nici coloranți artificiali. Desigur, nu conține nici substanțe dopante.

”Produsele sunt astfel recomandate tuturor persoanelor ce depun efort muscular intens și care doresc să își mențină un nivel ridicat al tonusului fizic. Produsul Isostar Energy Shot este produs în Franța de către Nutrition et Sante, producătorul și deținătorul mărcii Isostar. Se comercializează însă în întreaga Europă, inclusiv în Cehia”, a mai spus Adelina Păsat.

Desigur, se mai pot spune multe despre susținătoarele de efort. Pro, dar și contra. Însă, cel mai important este ca informațiile despre ele să fie corecte și utile, astfel încât utilizarea lor să se facă în deplină cunoștință de cauză.

De mâine, vom publica un articol despre cafeină și efectele sale asupra performanței sportive, articol apărut în numărul 9 al revistei Alerg.

Comments

comments

Previous

Cum poți să alergi în Bali...

Next

Cafeina și efectele asupra performanței sportive (I)

4 comments

  1. Din pacate lumea este neinformata in privinta energizantelor/sustinatoarelor de efort. Toti amicii fac glume la adresa mea cand aud ca imi prepar bauturi izotonice din niste cutii mari pline cu praf alb (Isostar). Lumea obisnuita din Romania, ne considera pe noi, sportivii amatori sau profesionisti, o gasca de drogati ce refuza sa se maturizeze. Si presa nu face ceva sa clarifice aceasta situatie, ba din contra, mai arunca o mana de pamant peste noi.

  2. Multumesc pentru comentarii.
    Tocmai aceasta a fost si ideea textului meu: de a te informa despre efectele – si bune si mai putin bune – ale acestor sustinatoare de efort. Informatia e necesara atit utilizatorilor (sportivi profesionisti sau amatori) cit si jurnalistilor, celor care au datoria de a informa public.
    O sa incerc sa continui discutiile pe acest subiect

  3. Va asteptam sa comandati produsele noastre, produse variate, din mai multe segmente de produse: dietetice, produse bio, batoane proteice, batoane izotonice .

    PS – Am editat acest mesaj, deoarece nu dorim sa facem reclama mascata unui anumit producator. Reclama isi are locul ei, in spatiile special destinate (Alerg.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also