joi, martie 28 2024

Povestea lui Dozer, câinele maratonist. A, şi fundraiser…

dozer's runde Cosmin Năzdrăvanu

După câinele intelectual (ochelarist, cum altfel?), câinele roşu (dinamovist), câinele cu trei capete din mitologia greacă (Cerber), câinele lui Pavlov şi căţeaua cosmonaută (Laika), un nou specimen se agaţă de scara evoluţiei chinologice. Este vorba de câinele maratonist.

Dozer, cum l-au numit stăpânii („buldozer”, „dozator”, „lovitură puternică de pumn” – oricare dintre ele în limba engleză), este un Goldendoodle, adica o combinaţie între rasele Golden Retriever şi Puddle. Şi probabil are şi ceva din specia aceea nebună cunoscută sub numele de „maratonist”…

Căci în 2011, pe 15 mai, Dozer vedea trecând prin faţa casei unde îşi avea culcuşul un puhoi de alergători şi se decidea să se alăture mulţimii. Se întâmpla în Fulton, Maryland – Statele Unite, adică ţara unde se mănâncă mult fast food, dar unde se şi aleargă mult şi „fast”, iată! Şi unde căţeii fug de acasă pentru a se întoarce abia a doua zi, plini de nămol pe lăbuţe şi şchiopătând, spre îngrijorarea stăpânilor.

De fapt, la prima lui experienţă competiţională, temerarul patruped a alergat mai puţin de 15 km în cadrul Semimaratonului. Însă îl vom numi pe Dozer „maratonist” şi îl vom aprecia la adevărata lui valoare, aşa cum au făcut-o şi organizatorii respectivei competiţii, ei oferindu-i căţelului de doar 3 ani şi jumătate o medalie de finisher. Şi ceva delicatese canine, mai trebuie să adăugăm… Dovada aici.

Maratonist, fundraiser, personaj de carte

Nu ştim dacă medalia şi bunătăţile culinare au declanşat vreun reflex pavlovian, dacă a fost teama că va deveni supraponderal precum căţeii din Marea Britanie… sau dacă pur şi simplu a fost vorba de nevoia patrupedului de a retrăi mândria şi senzaţia endorfinelor invadându-i corpul la sfârşitul a două ore de alergare (de notat că, la prima lui experienţă, căţelul a terminat când ceasul oficial arăta 2h:14min). Însă este cert că prezenţa lui Dozer la Maryland Half Marathon a devenit tradiţie, iar numărul de participare „K9” (se pronunţă precum cuvântul „canine” în limba engleză, deci „canin”) este alocat din oficiu. Ca să nu mai spunem că este plăcut să fii alergător-vedetă: la ediţia din 2014, „D” a fost invitat să dea startul în cursa copiilor. Evident, cu un lătrat.

Ba mai mult, Goldendoodle-ul are pagină de facebook şi chiar propria lui pagină de alergător, unde oamenii pot dona bani pentru cercetările oncologice de la Greenebaum Cancer Center. Iniţiativa este una de succes, căci ineditul fundraiser a primit până acum 2.850 de dolari (puteţi dona şi voi, desigur).

De asemenea, cu ocazia prezenţei la ediţia din 2014 a cursei sale de suflet, Dozer a intrat şi în rândul… „scriitorilor”, iar vara aceasta o are ocupată cu promovarea cărţii Dozer’s Run. Semnăturile se dau cu lăbuţa.

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt

Next

Fără Asfalt la munte – triatlon cu peisaje de poveste (R)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also