marți, septembrie 10 2024
Un ultramaratonist lituanian a ajuns și în România, în tentativa sa de a alerga 5827km de-a latul continentului european
Foto: pagina personală FB

Aidas Ardzijauskas are 48 de ani și e un pompier lituanian care, după ce a suferit un accident serios în copilărie, a început să practice alergarea ca o modalitate de a-și dezvolta și întări organismul.

Aleargă constant de aproape 30 de ani, iar în tot acest timp a parcurs peste 105 mii km. Cifra poate părea imensă, însă Ardzijauskas este unul dintre cei mai prolifici ultramaratoniști europeni, terminând cu bine câteva curse deloc ușoare: acum doi ani a alergat 8024km în 107 zile, între Vilnius și Dakar, în 2014 a traversat America (5.013km în 62 de zile) sau a câștigat de două ori cursa Self Transcendence din New York (cca 1000km în zece zile).

La ora când citiți aceste rânduri, Aidas Ardzijauskas traversează sud-estul României, ca parte a proiectului său de a alerga 5827 km din nordul Europei (North Cape, Norvegia) până în sudul continentului (Porto Kagio, Grecia). Pentru aceasta, lituanianul și-a alocat 70 de zile de alergare, ceea ce duce la o medie de circa 83 km pe zi.

Pentru 2020-2021, Aidas Ardzijauskas și-a propus să alerge un an calendaristic de-a lungul globului pământesc, pe un traseu de circa 27.500km, ce pornește din Lituania continuă apoi Letonia- Rusia – China – Australia – Chile – Argentina – Uruguay – Brazilia – SUA – Maroc – Algeria – Libia – Egipt – Arabia Saudită – Iordania – Liban – Siria – Turcia – Bulgaria – România – Ucraina – Belarus, cu încheiere tot în țara natală.

Lituanianul nu este primul alergător care are astfel de inițiative. Reamintim că în 2010, francezul Serge Girard – unul dintre ”nebunii frumoși” ai ultramaratonului – a parcurs peste 25.000km fără nicio zi de pauză, traversând toate țările din Uniunea Europeană. În România el a fost întâmpinat și salutat atunci de mai mulți membri ai comunității românești de ultramaratoniști.

Comments

comments

Previous

Record mondial feminin pe o milă

Next

Bobocea face baremul pentru Jocurile Olimpice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also