miercuri, mai 29 2024

A descoperit târziu muntele, dar de atunci s-a îndrăgostit iremediabil de acesta. Aleargă de relativ puțin timp, însă mereu a fost printre primii, pe podium sau în apropiere. Anul trecut a obținut cele mai bune rezultate de până acum și își dorește să continue tot așa. E vorba de Florin Vlad.

Florin1
Alerg: Cum crezi că poți progresa în alergare? Sau, altfel spus, care sunt calitățile și defectele tale, ca alergător?

Printre calități aș enumera faptul că sunt o persoană muncitoare, perseverent la antrenamente, cu un organism care mă ajută pentru acest sport. Încerc tot timpul să învăț din greșeli și din experiența anterioară și până acum am reușit să progresez de la an la an.
Defecte? Aceasta este o întrebare foarte grea. Cred că uneori sunt orgolios. Aș mai aminti aici faptul că nu reușesc de multe ori să mă organizez foarte bine în ceea ce privește celelalte elemente care influențează performanța (nutriția, un echipament potrivit etc).

Alerg: Cât de mult te antrenezi?

Pe săptămână fac 5-7 antrenamante, care includ alergare minimum 60 km, la care se mai adaugă exerciții la sală (țin să-i mulțumesc aici profesorului Ioan Moisă) sau rulaj cu bicicleta. Fac, din păcate, puțin antrenament la munte, deoarece locuiesc în București, și asta se rezumă doar la excursii montane și mai rar alergare.
În perioada 2007-2008, când eram legitimat la CS Mișcarea CFR București am respectat un program de antrenament, însă de când m-am orientat către alergarea montană antrenamentele le gândesc singur. După perioada competițională, prin noiembrie, îmi iau de obicei o scurtă perioadă de pauză pentru refacere. În rest, din nou antrenamente, competiții…

Alerg: Cum te pregătești, din punct de vedere tehnic, psihic, pentru o cursă?florin3

Înainte de competiție citesc regulamentul și mă uit la detaliile privitoare la traseu: lungime, profil, puncte de alimentare. Uneori mai studiez timpii realizați la ediția precedentă și dacă pot asemăna cursa cu una pe care am mai alergat-o. Cred că și recunoașterea traseului este foarte importantă, însă eu nu prea reușesc acest lucru.
De asemenea, sunt atent în săptămâna ce precede cursa în ceea ce privește alimentația și odihna. În timpul cursei încerc să mă concentrez pe ritmul meu și să-mi păstrez calmul. Asta, spre deosebire de acum câțiva ani, când datorită emoțiilor eram deja transpirat înainte de a se da startul.

Alerg: De ce îți plac mai mult alergările montane?

Deși am alergat și curse pe teren plat, le prefer pe cele montane deoarece aici ritmul variază, timpul trece altfel datorită peisajului, neexistând momente de plictiseală. Nu-mi place monotonia aferentă curselor de plat, mai ales în cazul celor care se desfășoară pe mai multe ture.
De asemenea, atmosfera la alergările montane este una specială. Fiind însă departe de munte, o să particip și în viitor la concursuri de plat și, de ce nu, o să încerc și primul meu astfel de maraton.

Alerg: Care sunt cursele la care ții cel mai mult? Și de ce?

Țin la mai toate cursele la care am participat. Cu siguranță, la prima ediție a Maratonului Piatra Craiului, în 2006, am învățat foarte multe, am prins curaj și mi-am dat seama de resursele organismului meu. Îmi place de fiecare dată să revin acolo, deoarece atmosfera creată de alergători este una cu adevărat deosebită.

Un rezultat important pentru mine a fost în 2007 când, la Campionatul Național de Cros, pe distanța de 12.000 m, am ocupat locul 6. Un an mai târziu, tocmai de ziua mea, am reușit să câștig Crosul Primăverii, desfășurat în comuna Fulga (Prahova). În 2011 mă mândresc cu rezultatele obținute la maratoanele Ciucaș și Piatra Craiului. Anul trecut au fost mai multe curse la care țin foarte mult, deoarece de la fiecare am învățat câte ceva, însă cel mai mulțumitor a fost rezultatul obținut la cursa Becca di Nona Skyrace.
Deși până acum nu am obținut rezultate de care să fiu mulțumit, particip întotdeauna cu plăcere la Ecomarathon, deoarece este un concurs organizat de oameni deosebiți, ce au creat un eveniment ce atrage an de an un număr impresionant de participanți și care are un traseu cu priveliști unice. De asemenea, eu îl consider cel mai tehnic maraton montan din țară, deoarece fiecare buclă este cu totul diferită de celelalte, ceea ce crează dificultăți în alegerea unui tempo cât mai competitiv.
Nu în ultimul rând, apreciez foarte mult concursurile montane pe distanțe mai mici, dar consistente în ce privește diferența de nivel, cum ar fi Hit the Top, Azuga Trail Race etc.

Alerg: Ce planuri ai  pentru viitorul apropiat?

În primul rând, doresc să nu am parte de accidentări, pentru a mă putea antrena și concura cât mai bine. Așa că, dacă totul merge bine, mi-aș dori să particip la câteva curse internaționale, posibil chiar la 2-3 competiții din Skyrunner® World Series, circuit ce adună unele dintre cele mai importante curse de alergare montană din lume.
În țară, îmi doresc de asemenea să pot participa la cât mai multe curse și să obțin rezultate competitive.
Țin pe această cale să salut apariția a tot mai multor curse montane în România, doar astfel putem spera că vom ajunge să fim și noi competitivi pe plan internațional. Mă bucură și faptul că sunt tot mai mulți alergători montani, alături de care îmi face plăcere să particip la concursuri, bineînțeles în funcție și de programul meu competițional.

                                                                                                                                                                         Articol apărut în revista Alerg #10

Florin Vlad lucrează ca inginer în proiectare pe domeniul geotehnică și fundatii, la firma Agisfor, care l-a și sprijinit în activitatea sportivă. A terminat Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole din București precum și masteratul de Inginerie Structurală la aceași facultate.

Comments

comments

Previous

Alergătorul din umbră (I)

Next

Donath, Donath, ... cine e Donath?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also