duminică, august 14 2022

Karl Egloff a doborât recordul FKT al lui Kilian Jornet de ascensiune a Aconcagua.

Karl

Vine de fapt din lumea oamenilor de munte, a alpiniștilor, o lume unde performanțele nu sunt căutate cu lumânarea, nici prezentate cu tam-tam.

Karl Egloff, un ecuadorian născut din tată elvețian, a reușit pe 19 februarie să doboare recordul FKT (Fastest Known Time) de urcare și coborâre fără oprire pe vârful Aconcagua. Timpul său: 11h:52min. Egloff, care are 33 de ani și doar de puțină vreme s-a apucat de alpinrunning, a reușit un timp cu aproape o oră mai bun decât cel realizat în decembrie de Kilian Jornet (12h:49min).

Alpinrunning este o formă relativ nouă (dar ce mai e nou în lumea de azi?) de a face ascensiune montană, cu minimum de echipament, deplasându-te cu cea mai mare viteză posibilă, în alergare, dar și folosind schiuri sau colțari pe porțiuni cu gheață sau zăpadă.

În 2013 Kilian Jornet a lansat proiectul ”Summits of my life” în care și-a propus urcarea și coborârea, cât mai repede posibil a unora dintre cele mai importante vârfuri din lume. Astfel, în iulie 2013 a ”bifat” Mont Blanc – 4810 metri înălțime – într-un timp record de 4h:57min:40sec, devenind primul om care a coborât sub 5 ore pe acest traseu. În august același an își trece în palmares și escaladarea (și evident coborârea) Matterhorn-ului  (4478 metri) într-un timp de 2h:52min, cu 20 de minute mai bine decât precedentul record.

De anul trecut, Kilian și-a mutat proiectul pe alte continente. În iunie a reușit parcurgerea unui traseu de urcare și coborâre a celui mai înalt munte din America de Nord, respectiv vârful McKinley/Denali (6,194 metri altitudine) într-un timp de 11h:48min. Un alt record, desigur.  Despre Aconcagua am pomenit mai sus, acum recordul său a fost doborât.

Proiectul ”Summits of my life” continuă în 2015 cu preconizata atingere a altor două vârfuri: Elbrus (5642m) și Everest (8848m).

Comments

comments

Previous

Lore ipsum, cepe, pisici!

Next

Știri pe scurt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also