luni, decembrie 2 2024
Cursa de alergare Sun Challenge Văcărești a dus la strîngerea a a 8.400 euro, bani ce vor destinați programelor de protejare a țestoasei de apă din parc

La cea de a doua ediție a Sun Challenge Văcărești s-au prezentat la start 286 de alergători, ei participînd la trei curse: 5 km, 10 km și 21 de km, fiecare parcurse de către concurenți atît prin interiorul Parcului Natural Vacărești, pe poteci de trail cît și pe digul parcului.

Participanții au contribuit, prin taxa de participare și donații, la strângerea a 6.300 de euro, la care SUN PLAZA a adăugat suma de 2.100 de euro. Donația totală merge către Asociația Parcului Natural Văcărești, care îi va folosi în programele de protejare ale țestoasei de apă (Emis orbicularis) din parc, singura specie de țestoasă semiacvatică nativă din fauna României, se arată într-un comunicat de presă.

Au fost premiate totodată locurile 1, 2 și 3 de la fiecare categorie de vârstă, precum și locurile 1, 2, 3, 4, 5 general open, masculin și feminin. Valoarea totala a premiilor  acordate in cadrul competitiei s-a ridicat la peste 60.000 de lei.

La nivelul României, țestoasa de apă este clasificată ca o specie vulnerabilă, afectată de degradarea, distrugerea și fragmentarea habitatelor. Populațiile sunt amenințatate de poluare, desecări, colectarea în scopul comercializării și uciderea deliberată sau accidentală de către pescari sau conducători auto.

Cele aproximativ 50 de țestoase care viețuiesc în Parcul Natural Văcărești au nevoie de protejarea căminului și de păstrarea habitatului. Au fost amplasate insule de sorire și s-au demarat lucrările pentru amenjarea a 1000 de metri de plajă dedicată depunerii ouălor țestoaselor.

Taxele participanților din această ediție vor fi utilizate pentru crearea unor “grădinițe pentru țestoase”, microhabitate necesare juvenililor. Puii de țestoase nu sunt buni înotători și au neapărată nevoie de zone amenajate special (cu apă puțin adâncă, capabilă să se încălzească rapid, lipsite de stuf și bogate în surse de hrană).

Parcul Natural Văcărești este prima arie protejată urbană a țării, cel mai mare spațiu verde al capitalei. Aici au fost identificate deja peste 150 de specii de păsări, multe dintre ele fiind specii protejate.

Comments

comments

Previous

Spartathlon. 246km alergați de Mara Guler

Next

Gînduri la moartea unor alergători

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also