luni, mai 20 2024

Hollywood-ul rămâne fidel menirii sale de a furniza eroi pe bandă rulantă. De data aceasta, va fi lansat în curând un film care are în centrul atenției pe un fost alergător olimpic.

Angelina
E bine să ai un finiș bun, niciodată nu știi cum asta te ajută în viață. E și cazul lui Louis Silvie „Louie” Zamperini care în 1936, la doar 19 ani, reușește – datorită unui sprint în forță, realizat în proba de 5000 de metri chiar în fața deținătorului recordului mondial de atunci – să se califice la Jocurile Olimpice de la Berlin. Va reprezenta acolo echipa Statelor Unite.

Până la Berlin e drum lung însă, pe care îl va parcurge la bordul lui vapor. Acolo, tânărul Zamperini descoperă cu uimire că mâncarea este din belșug, la liber, un lucru neobișnuit pentru cineva care provine dintr-o familie săracă și care suferise consecințele crizei economice. Louie se îndoapă bine și pune pe el în scurt timp mai bine de cinci kilograme. Nu e ceva recomandabil pentru un sprinter, dar viața merge înainte, important e să participi la olimpiadă. În finala probei de 5000 de metri se descurcă așadar onorabil, clasându-se pe locul opt.

Însă, finișul său îi vine din nou în ajutor. Pe ultimul tur de pistă aleargă cel mai repede dintre toți concurenții, în vreo 56 de secunde. Lucrul acesta îi atrage atenția lui Adolf Hitler, care ține morțiș să îl cunoască. Se spune că liderul nazist i-a strâns mâna, l-a felicitat și i-ar fi spus: ”Aha, tu ești tânărul cu finișul acela remarcabil”. Louie nu zice nimic, însă ține să plece de la Berlin cu un suvenir, așa că se cațără pe un catarg și fură steagul personal al lui Hitler.

Viața merge din nou înainte și nu peste mult timp, doar cinci ani, Louie se înrolează în armata americană și participă la misiuni aviatice în Pacific. În aprilie 1942, avionul său se prăbușește în ocean. Cum-necum, Zamperini – alături de alți doi colegi – reușește să supraviețuiască 47 de zile, plutind în derivă, hrănindu-se cu pești cruzi, ba chiar și cu doi albatroși, scăpând și de de gloanțele trase dintr-un unui avion inamic. Ajunge din fericire pe o insulă, unde este luat prizonier. Suferă, e torturat. Este eliberat la sfârșitul războiului, deși oficial fusese declarat mort.

Mai sunt multe de spus despre viața lui Louie Zamperini, printre altele și despre cum s-a întâlnit cu Dumnezeu și cum a devenit misionar și speaker motivațional, propovăduind învățăturile creștine chiar în Japonia, în rândul foștilor gardieni din lagărul japonez unde fusese deținut.

Viața sa palpitantă a devenit subiectul unui roman, ”Unbroken” (best-seller pentru multe luni în Statele Unite) și acum al unui film regizat de către Angelina Jolie și în care scenariul e scris de frații Coen. Încă o dată, Zamperini dă dovadă de un sprint final decisiv: pe ultimii metri ai vieții, la 97 de ani, este apreciat ca un erou.

Sursă: runningmagazine.ca și www.louiszamperini.net

Comments

comments

Previous

Presa pe fugă

Next

Aleargă Crosul Pădurii powered by Dolce Sport! (P)

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also