joi, decembrie 12 2024

Un astfel de mesaj, adresat îndeosebi tinerilor, se dovedește mult mai eficient decît clasicele avertizări cu numărul de calorii pe care le conțin mîncărurile fast-food sau băuturile acidulate, reiese dintr-un studiu publicat recent de către American Journal of Public Health.

Cercetători americani de la universitatea Johns Hopkins din Baltimore au afișat lîngă un magazin public trei tipuri de mesaje,  prin care încercau să avertizeze adolescenții despre impactul băuturilor îndulcite sau acidulate asupra organismului, care conțin fiecare în jur de 250 de calorii/sticlă, relatează Daily Mail.

Unul dintre mesaje spunea doar numărul de calorii conținut de aceste băuturi, altul atenționa că acestea reprezintă circa o zecime din necesarul zilnic mediu al unei persoane, în timp ce ultimul mesaj arăta explicit că pentru a arde conținutul caloric este nevoie de o alergare de circa 50 de minute.

Rezultatul a fost elocvent. Mai bine de o treime dintre adolescenții care au luat parte la studiu au evitat să mai cumpere produsele respective după ce au văzut mesajul cu proporția calorică, în schimb circa jumătate dintre ei au considerat mult mai eficient avertismentul cu minutele de alergare.

„În general, oamenii acordă mai puțină atenție numărului de calorii conținute de alimentele sau băuturile pe care le consumă. În schimb, dacă le oferim mesaje de avertizare într-o formă cît mai clară, sub forma echivalentului în timp a unui exercițiu fizic, al alergării spre exemplu, ei vor renunța mai ușor să consume băuturi îndulcite. Ne confruntăm cu probleme serioase cauzate de alimentația de tip fast-food, de aceea trebuie să găsim modalități cît mai inedite și eficiente de a informa oamenii”, a spus dr. Sara Bleich, unul dintre autorii studiului.

Băuturile dulci și îndulcite sunt în general considerate ca factor de risc pentru sănătate, ducînd în timp la apariția obezității, bolilor de inimă sau a unor forme de diabet. În numeroase țări occidentale și în special în Statele Unite ele sunt extrem de populare printre tineri și persoane cu un nivel de trai mai modest.

Comments

comments

Previous

Omagiul meu postum lui Kim Jong il

Next

Doar frumos...

2 comments

  1. Stirea pe care am citat-o nu mentioneaza despre gramaj, insa, da, inclin sa iti dau dreptate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also