vineri, decembrie 1 2023
Federația internațională de atletism, IAAF, a decis să mențină suspendarea Rusiei din competițiile majore, ca urmare a nerezolvării problemei dopajului instituționalizat.

Decizia IAAF, anunțată duminică, vine doar cu cîteva zile înaintea unei reuniuni a Comisiei executive a Comitetului Internațional Olimpic (ce se va desfășura săptămîna viitoare la Lausanne), care urmează să decidă participarea Rusiei la JO de iarnă 2018 (9-25 februarie).

Rusia este suspendată din noiembrie 2015 după ce o comisie independentă a Agenției mondiale antidoping (AMA) a dezvăluit existența unui sistem generalizat de dopaj în atletismul rus, căreia i s-au adăugat elemente de corupție ajungând pînă la cei mai înalți reprezentanți din țară și din cadrul IAAF, ceea ce a provocat cel mai mare scandal din istoria atletismului.

După ce a ratat astfel marile competiții internaționale sportive din ultimii doi ani, progresele Rusiei în lupta antidoping au fost apreciate ca insuficiente. ”Unele condiții au fost îndeplinite pentru reabilitarea Rusiei, însă alte criterii nu au fost, cum ar fi reabilitarea Agenției antidoping rusă în calitate de Agenție antidoping independentă și recunoașterea de către autoritățile ruse a concluziilor raportului McLaren și a unui dopaj instituit de cele mai înalte autorități din stat. Cît timp nu va fi recunoscut ceea ce s-a petrecut pînă acum, nu vom avea siguranța că lucrurile nu se vor mai petrece”, a declarat Rune Andersen, președintele Task Force, o comisie independentă înființată a IAAF.

Există totuși o șansă ca Rusia să aibă sportivi la următoarele JO, asta numai în condițiile în care Comitetul Internațional Olimpic (CIO) ar putea accepta ca sportivii curați să participe la Olimpiadă sub steag CIO.

Altfel, cu certitudine Rusia nu va putea fi reprezentată cel puțin pînă la următoarea mare competiție atletică internațională, Mondialele indoor 2018 (1-4 martie la Birmingham, deoarece prima reuniune a Consiliului IAAF va avea loc abia după această dată.

Am mai scris despre ce forme poate lua o campanie onestă contra dopajului. Nu e o luptă ușoară, dar de undeva trebuie început.

Schimbînd acum tonul, să spunem că IAAF nu doar pedepsește. Cu doar două zile înainte de anunțarea deciziei privind Rusia, IAAF a premiat Atleții anului 2017. Ambele nume sunt mai puțin cunoscute publicului. Astfel, la fete a fost aleasă belgianca Nafissatou Thiam, campioană olimpică și mondială la heptatlon, care a reușit să le devanseze pe săritoarea cu prăjina Ekaterini Stefanidi și pe etiopienca Almaz Ayana, campioană olimpică și mondială la 10.000 m.

La băieți, atletul anului a fost desemnat săritorul în înălțime Mutaz Essa Barshim, din Qatar, care are a doua performanță a probei din toate timpurile. În spatele lui, doi alergători tari, sud-africanul Wayde Van Niekerk, deținător al recordului mondial la 400 m și campion al lumii la Londra, și britanicul Mo Farah, învingător anul acesta la 10.000 m (și argint la 5.000 m).

Comments

comments

Previous

Black Friday. Reduceri la echipament

Next

Recomandări. Gerar, Pe Argeș în jos și Decathlon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also